Logo sk.boatexistence.com

Prečo acetylcoa nie je glukoneogénny prekurzor?

Obsah:

Prečo acetylcoa nie je glukoneogénny prekurzor?
Prečo acetylcoa nie je glukoneogénny prekurzor?

Video: Prečo acetylcoa nie je glukoneogénny prekurzor?

Video: Prečo acetylcoa nie je glukoneogénny prekurzor?
Video: Ричард Докинз о нашей «странной» вселенной 2024, Smieť
Anonim

Mastné kyseliny a ketogénne aminokyseliny nemožno použiť na syntézu glukózy. Prechodová reakcia je jednosmerná reakcia, čo znamená, že acetyl-CoA nemôže byť premenený späť na pyruvát Výsledkom je, že mastné kyseliny nemožno použiť na syntézu glukózy, pretože beta-oxidácia produkuje acetyl-CoA.

Je acetyl-CoA prekurzorom glukoneogenézy?

Acetyl-CoA je indikátorom metabolickej aktivity buniek a funguje ako regulátor glukoneogenézy na lokálnej úrovni. Hladiny acetyl-CoA zálohujú a alostericky aktivujú pyruvátkarboxylázu. Týmto spôsobom bunka zaisťuje, že glukoneogenéza a cyklus TCA neprebehnú súčasne.

Je acetyl-CoA prekurzorom?

Acetyl CoA je prekurzor pre syntézu mastných kyselín Acetyl CoA sa poskytuje rôznymi spôsobmi. … Jednou z možností je, že vzniká v mitochondriách hydrolýzou acetyl CoA, ktorý vzniká oxidáciou pyruvátu mitochondriálnym pyruvátdehydrogenázovým komplexom.

Ktorá z nasledujúcich možností nie je prekurzorom glukoneogenézy?

Ktorá z nasledujúcich možností nie je prekurzorom glukoneogenézy? Vysvetlenie: Len leucín alebo lyzín je substrát, ktorý sa nepoužíva na glukoneogenézu, pretože tieto aminokyseliny po degradácii produkujú iba acetyl-CoA. Zvieratá nedokážu uskutočniť glukoneogenézu pomocou dvoch acetylových uhlíkov acetyl-CoA.

Ktorú aminokyselinu možno použiť ako glukoneogénny prekurzor?

Glukoneogenéza. Hlavným cieľom proteínového katabolizmu počas stavu hladovania je poskytnúť glukogénne aminokyseliny (najmä alanín a glutamín), ktoré slúžia ako substráty pre endogénnu produkciu glukózy (glukoneogenézu) v pečeni.

Odporúča: