Logo sk.boatexistence.com

Produkujú acinárne bunky inzulín?

Obsah:

Produkujú acinárne bunky inzulín?
Produkujú acinárne bunky inzulín?

Video: Produkujú acinárne bunky inzulín?

Video: Produkujú acinárne bunky inzulín?
Video: Tu sa produkujú ikonické zbrane. Návšteva závodu Colt v USA. 2024, Júl
Anonim

Pankreas odhaľuje dva rôzne typy parenchýmového tkaniva: exokrinné acini kanáliky a endokrinné ostrovčeky Langerhansove ostrovčeky Langerhansove ostrovčeky Pankreasové ostrovčeky alebo Langerhansove ostrovčeky sú oblasti pankreasu, ktoré obsahujú jeho endokrinné (bunky produkujúce hormóny, ktoré objavil v roku 1869 nemecký patologický anatóm Paul Langerhans. Pankreatické ostrovčeky tvoria 1–2 % objemu pankreasu a prijímajú 10–15 % jeho prietoku krvi. https://en.wikipedia.org › wiki › Pancreatic_islets

Ostrovky pankreasu – Wikipedia

. Hormóny produkované v Langerhansových ostrovčekoch sú inzulín, glukagón, somatostatín, pankreatický polypeptid a ghrelín.

Vylučujú acinárne bunky inzulín?

Acinárne bunky patria do exokrinného pankreasu a vylučujú tráviace enzýmy do čreva systémom kanálikov. Pankreas je žľaza s dvojitou funkciou, ktorá má vlastnosti endokrinných a exokrinných žliaz. α bunky vylučujú glukagón (zvyšujú hladinu glukózy v krvi). β bunky vylučujú inzulín (zníženie glukózy v krvi).

Čo produkujú acinárne bunky?

Exokrinné bunky (acinárne bunky) pankreasu produkujú a transportujú chemikálie, ktoré opustia telo tráviacim systémom Chemikálie, ktoré exokrinné bunky produkujú, sa nazývajú enzýmy. Vylučujú sa v dvanástniku, kde pomáhajú pri trávení potravy.

Ktoré bunky produkujú inzulín?

Langerhansove ostrovčeky sú tvorené rôznymi typmi buniek, ktoré produkujú hormóny, najbežnejšie sú beta bunky, ktoré produkujú inzulín. Inzulín sa potom uvoľňuje z pankreasu do krvného obehu, aby sa mohol dostať do rôznych častí tela.

Vylučujú acinárne bunky pankreasu inzulín?

Nedávno sme zistili, že acinárne bunky pankreasu izolované z normálnej dospelej myši sa môžu in vitro transdiferencovať na bunky vylučujúce inzulín.

Odporúča: