Logo sk.boatexistence.com

Je nižší ako cyklohexylchlorid?

Obsah:

Je nižší ako cyklohexylchlorid?
Je nižší ako cyklohexylchlorid?

Video: Je nižší ako cyklohexylchlorid?

Video: Je nižší ako cyklohexylchlorid?
Video: Introduction to Harmonia - Oscillator Basics | Cherry Audio 2024, Smieť
Anonim

Efekt -R benzénového kruhu chlórbenzénu navyše znižuje elektrónovú hustotu väzby C - Cl v blízkosti atómu Cl. V dôsledku toho klesá polarita väzby C - Cl v chlórbenzéne. Preto dipólový moment chlórbenzénu je nižší ako u cyklohexylchloridu.

Prečo je dipólový moment chlórmetánu vyšší ako moment chlórbenzénu?

Elektronegativita uhlíka sp3 v chlóretáne je väčšia ako elektronegativita uhlíka sp2 v chlórbenzéne. V dôsledku toho rozdiel elektronegativity medzi chlórom a uhlíkom klesá, čím je dipólový moment chlórbenzénu menší ako dipólový moment chlóretánu.

Prečo má chlórbenzén väčší dipólový moment ako fluórbenzén?

Rozhodujúcim faktorom je teda väzbová vzdialenosť medzi prvkami. A ako vieme, Atóm chlóru je väčší ako atóm fluóru, takže vzdialenosť väzby bude väčšia v prípade chlórbenzénu Chlórbenzén má teda vyšší dipólový moment ako fluórbenzén.

Ako sa hybridizuje chlórbenzén sp2?

V chlórbenzéne uhlík, ku ktorému je pripojený chlór, je hybridizovaný 2p2, zatiaľ čo v cyklohexylchloride je tento uhlík hybridizovaný sp3. To má vplyv na dipólový moment, pretože čím väčší je charakter hybridného orbitálu s, tým elektronegatívnejší bude tento atóm uhlíka.

Je chlórbenzén polárna molekula?

1,2-dichlórbenzén alebo ortodichlórbenzén má nepolárny charakter, zatiaľ čo jeho izomér para dichlórbenzén je polárny (v dôsledku nulového dipólového momentu). Polárne molekuly sa vyskytujú, keď dva atómy nezdieľajú elektróny rovnomerne v kovalentnej väzbe.… Toto sa stane, keď existuje rozdiel medzi elektronegativitou každého atómu.

Odporúča: