Logo sk.boatexistence.com

Je osmóza hypertonická hypotonická alebo izotonická?

Obsah:

Je osmóza hypertonická hypotonická alebo izotonická?
Je osmóza hypertonická hypotonická alebo izotonická?

Video: Je osmóza hypertonická hypotonická alebo izotonická?

Video: Je osmóza hypertonická hypotonická alebo izotonická?
Video: Hypertonic, Hypotonic and Isotonic Solutions! 2024, Smieť
Anonim

Keď uvažujeme o osmóze, vždy porovnávame koncentrácie rozpustených látok medzi dvoma roztokmi a na popis týchto rozdielov sa bežne používa štandardná terminológia: Izotonické: Porovnávané roztoky sú rovnaké koncentrácie rozpustených látok. Hypertonický: Roztok s vyššou koncentráciou rozpustených látok.

Je osmóza hypertonická alebo hypotonická?

Osmóza je difúzia vody. Pri porovnaní dvoch roztokov s nerovnakou koncentráciou rozpustenej látky je roztok s vyššou koncentráciou rozpustenej látky hypertonický a roztok s nižšou koncentráciou je hypotonický.

Vyskytuje sa osmóza v izotonickom roztoku?

Keď je bunka umiestnená v izotonickom roztoku, osmóza nenastane. … To znamená, že v roztoku a v bunkách je rovnaká koncentrácia molekúl vody.

Spôsobuje hypertonický roztok osmózu?

Pri umiestnení červených krviniek do akéhokoľvek hypertonického roztoku dôjde k pohybu voľnej vody von z bunky do roztoku. K tomuto pohybu dochádza prostredníctvom osmózy, pretože bunka má viac voľnej vody ako roztok.

K akej osmóze dochádza v hypertonickom roztoku?

Exosmosis- Voda vytečie z bunky, keď je bunka vložená do hypertonického roztoku a bunka ochabne. Tento pohyb vody von z bunky sa označuje ako exosmóza. K tomu dochádza, pretože v cytoplazme je koncentrácia rozpustenej látky v okolitom roztoku väčšia.

Odporúča: