Logo sk.boatexistence.com

O elektrofilnej aromatickej substitúcii?

Obsah:

O elektrofilnej aromatickej substitúcii?
O elektrofilnej aromatickej substitúcii?

Video: O elektrofilnej aromatickej substitúcii?

Video: O elektrofilnej aromatickej substitúcii?
Video: Кофе Джаз Музыка, Расслабляющий джаз и босса нова Элегантный апрель для учебы, отдыха и работы 2024, Júl
Anonim

Elektrofilná aromatická substitúcia je organická reakcia, pri ktorej je atóm, ktorý je pripojený k aromatickému systému (zvyčajne vodík) nahradený elektrofilom.

Čo je elektrofilná aromatická substitúcia, uveďte príklad?

Nitrácia a sulfonácia benzénu sú dva príklady elektrofilnej aromatickej substitúcie. Ión nitrónia (NO2+) a oxid sírový (SO3) sú elektrofily a jednotlivo reagovať s benzénom za vzniku nitrobenzénu a kyseliny benzénsulfónovej.

Aký vplyv má substitúcia na aromatickú elektrofilnú substitúciu?

Experimenty ukázali, že substituenty na benzénovom kruhu môžu zásadným spôsobom ovplyvniť reaktivituNapríklad hydroxy alebo metoxy substituent zvyšuje rýchlosť elektrofilnej substitúcie asi desaťtisíckrát, ako ilustruje prípad anizolu vo virtuálnej demonštrácii (vyššie).

Čo je elektrofil v elektrofilnej substitúcii?

Pri elektrofilnej substitúcii v alifatických zlúčeninách elektrofil vytesňuje funkčnú skupinu. Táto reakcia je podobná nukleofilnej alifatickej substitúcii, kde reaktantom je skôr nukleofil než elektrofil.

Čo je elektrofilná substitučná reakcia, uveďte príklady?

Keďže pri reakcii nie je narušená aromaticita benzénu, tieto reakcie sú svojou povahou vysoko spontánne. Základné príklady elektrofilnej substitučnej reakcie benzénu sú nitrácia, sulfonácia, halogenácia, Friedel Craftova alkylácia a acylácia atď.