Logo sk.boatexistence.com

Čo je to cholecystitída?

Obsah:

Čo je to cholecystitída?
Čo je to cholecystitída?

Video: Čo je to cholecystitída?

Video: Čo je to cholecystitída?
Video: Жизнь без болезней. Путь к здоровой печени и желчному пузырю. 2024, Smieť
Anonim

cholecystitída (ko-luh-sis-TIE-tis) je zápal žlčníka. Váš žlčník je malý orgán v tvare hrušky na pravej strane brucha, pod pečeňou. Žlčník obsahuje tráviacu tekutinu, ktorá sa uvoľňuje do tenkého čreva (žlč).

Čo znamená Akalkulózna cholecystitída?

Akalkulózna cholecystitída je zápalové ochorenie žlčníka bez dôkazu žlčových kameňov alebo cystickej obštrukcie kanálikov [1 , 2]; je to ťažké ochorenie, ktoré je komplikáciou rôznych iných zdravotných alebo chirurgických stavov.

Je akalkulózna cholecystitída smrteľná?

Často sa prejavuje ako akútne ochorenie (akútna cholecystitída), ale môže vykazovať aj chronickejšie (chronická cholecystitída) symptómy. Akalkulózna cholecystitída je život ohrozujúca porucha, ktorá má vysoké riziko perforácie a nekrózy v porovnaní s typickejšou kalkulóznou chorobou.

Je akalkulózna cholecystitída vážna?

Akalkulózna cholecystitída je menej častý, ale zvyčajne závažnejší typ akútnej cholecystitídy. Zvyčajne sa vyvinie ako komplikácia vážneho ochorenia, infekcie alebo poranenia, ktoré poškodí žlčník.

Je akalkulózna cholecystitída liečiteľná?

Definitívnou liečbou akalkulóznej cholecystitídy je však cholecystektómia pre pacientov, ktorí sú schopní tolerovať chirurgický zákrok U vybraných pacientov s akútnou akalkulóznou cholecystitídou (AAC), nechirurgickou liečbou (ako sú antibiotiká alebo perkutánna cholecystostómia) môže byť účinnou alternatívou chirurgického zákroku.

Odporúča: