Logo sk.boatexistence.com

Ktorý proces opisuje syntézu triglyceridov?

Obsah:

Ktorý proces opisuje syntézu triglyceridov?
Ktorý proces opisuje syntézu triglyceridov?

Video: Ktorý proces opisuje syntézu triglyceridov?

Video: Ktorý proces opisuje syntézu triglyceridov?
Video: Sex Hormones & Dysautonomia - Svetlana Blitshteyn, MD 2024, Smieť
Anonim

Triglyceridy sa syntetizujú esterifikáciou mastných kyselín na glycerol Esterifikácia mastných kyselín prebieha v endoplazmatickom retikule buniek metabolickými dráhami, ktorými sa prenášajú acylové skupiny v mastných acyl-CoA na hydroxylové skupiny glycerol-3-fosfátu a diacylglycerolu.

Ktorý proces opisuje katabolizmus triglyceridov?

Ak chcete získať energiu z tukov, triglyceridy sa musia najskôr rozložiť hydrolýzou na dve hlavné zložky, mastné kyseliny a glycerol. Tento proces, nazývaný lipolýza, prebieha v cytoplazme. Vzniknuté mastné kyseliny sa oxidujú β-oxidáciou na acetyl CoA, ktorý využíva Krebsov cyklus.

Kde sú triglyceridy syntetizované kvízom?

FA a TG sa syntetizujú v cytosóle pečene a tukového tkaniva.

Čo sa tvorí, keď sa odpojí koncový fosfát ATP?

Keď sa uvoľní koncový (tretí) fosfát, ATP sa zmení na ADP (adenozíndifosfát; di=dva) a uložená energia sa uvoľní pre nejaký biologický proces na využitie.

Ktorý transportuje lipidy z potravy do tukového tkaniva?

Lipoproteíny Transportujú lipidy po tele. Lipoproteíny sú transportné prostriedky na pohyb vo vode nerozpustných lipidov po tele. Existujú rôzne typy lipoproteínov, ktoré vykonávajú rôzne úlohy. Všetky sa však skladajú z rovnakých štyroch základných zložiek: cholesterolu, triglyceridov, fosfolipidov a bielkovín.

Odporúča: