Logo sk.boatexistence.com

Na hraniciach konvergentných a divergentných platní?

Obsah:

Na hraniciach konvergentných a divergentných platní?
Na hraniciach konvergentných a divergentných platní?

Video: Na hraniciach konvergentných a divergentných platní?

Video: Na hraniciach konvergentných a divergentných platní?
Video: Plate Boundaries-Divergent-Convergent-Transform 2024, Smieť
Anonim

Divergentné hranice sú hranice, kde sa dosky od seba odťahujú a vytvárajú mierne zemetrasenia a sopky, keď sa magma dostáva na povrch. Konvergentné hranice sú hranice, kde sa dve platne tlačia do seba.

Čo sa stane na hraniciach konvergentných a divergentných platní?

Divergentná hranica vzniká keď sa dve tektonické platne od seba vzdialia … Na hraniciach konvergentných platní je oceánska kôra často tlačená dole do plášťa, kde sa začína topiť. Magma stúpa do a cez druhú platňu a tuhne na žulu, horninu, ktorá tvorí kontinenty.

Aké sú rozdiely medzi konvergentnými a divergentnými hranicami platní?

Konvergentné platne sa zbiehajú alebo spájajú. Doštičky sa tlačia proti sebe a narastajú. … Divergentné platne sa rozchádzajú alebo odchádzajú jedna od druhej. Platne sa od seba odťahujú, čo spôsobuje, že láva chrlí a vytvára novú krajinu.

Čo sa stane na hranici každej dosky?

Pohyb v úzkych zónach pozdĺž hraníc platní spôsobuje väčšinu zemetrasení. Väčšina seizmickej aktivity sa vyskytuje na troch typoch hraníc platní – divergentné, konvergentné a transformované. Keď sa dosky pohybujú okolo seba, niekedy sa zachytia a zvýši sa tlak.

Aké sú 3 typy hraníc platní a ako sa pohybujú?

Pohyb dosiek vytvára tri typy tektonických hraníc: konvergentné, kde sa dosky pohybujú jedna do druhej; divergentné, kde sa dosky pohybujú od seba; a transformovať, kde sa dosky pohybujú do strán vo vzťahu k sebe Pohybujú sa rýchlosťou jeden až dva palce (tri až päť centimetrov) za rok.

Odporúča: