Logo sk.boatexistence.com

Je tetrachlórmetán iónová zlúčenina?

Obsah:

Je tetrachlórmetán iónová zlúčenina?
Je tetrachlórmetán iónová zlúčenina?

Video: Je tetrachlórmetán iónová zlúčenina?

Video: Je tetrachlórmetán iónová zlúčenina?
Video: Is CCl4 (Carbon tetrachloride ) Ionic or Covalent/Molecular? 2024, Smieť
Anonim

Tetrachlorid uhličitý, známy aj pod mnohými inými názvami, je organická zlúčenina s chemickým vzorcom CCl₄. Je to bezfarebná kvapalina so „sladkou“vôňou, ktorú možno zistiť už pri nízkych hladinách. Pri nižších teplotách je prakticky nehorľavý.

Je tetrachlórmetán iónový alebo kovalentný?

(b) Tetrachlórmetán je jednoduchá molekulárna kovalentná zlúčenina. Vzorec jeho molekuly je CCl4. Vo vonkajšom obale atómu uhlíka sú štyri elektróny. Vo vonkajšom obale atómu chlóru je sedem elektrónov.

Je tetrachlórmetán iónový?

Takto vytvorená väzba medzi uhlíkom a chlórom je kovalentná, pretože vzniká zdieľaním elektrónov. To robí CCl4 kovalentnou zlúčeninou.

Aký typ väzby je tetrachlórmetán?

Lewis Dot of Carbon TetraChloride CCl4 TetraChlormethan. V molekule tetrachlórmetánu sú štyri atómy chlóru umiestnené symetricky ako rohy v tetraedrickej konfigurácii spojené s centrálnym atómom uhlíka jednoduchými kovalentnými väzbami Kvôli tejto symetrickej geometrii je CCl 4 je nepolárne.

Prečo CCl4 nie je iónová zlúčenina?

HCl a CCl4 sú kovalentné zlúčeniny; preto nemôžu byť iónové. … Pretože dva atómy zdieľajú pár elektrónov, kyselina chlorovodíková (HCl) a tetrachlórmetán (CCl4) tvoria kovalentné väzby Keďže obsahujú kladné a záporné ióny, chlorid sodný (NaCl) a chlorid draselný (KCl) tvoria iónové zlúčeniny.

Odporúča: