Logo sk.boatexistence.com

Môžete užívať laktulózu každý deň?

Obsah:

Môžete užívať laktulózu každý deň?
Môžete užívať laktulózu každý deň?

Video: Môžete užívať laktulózu každý deň?

Video: Môžete užívať laktulózu každý deň?
Video: Vitamin K2 & Vitamin D3 NEW SECRETS! [+ Magnesium & Calcium MISTAKES] 2024, Smieť
Anonim

Typické dávkovanie: 2–3 polievkové lyžice (alebo 30–45 ml) trikrát alebo štyrikrát denne. Úpravy dávkovania: Váš lekár vám môže upraviť dávkovanie každý deň alebo každý druhý deň, až kým nebudete mať dve alebo tri mäkké stolice za deň.

Môže sa laktulóza užívať dlhodobo?

Laktulózu môžete užívať dovtedy, kým zápcha trvá, alebo tak dlho, ako vám odporučil váš lekár. Zvyčajne to bude trvať až týždeň. Pri závažnejšej zápche a ak užívate laktulózu na hepatickú encefalopatiu, váš lekár vám môže odporučiť, aby ste ju užívali mnoho mesiacov.

Kedy mám prestať užívať laktulózu?

Prestaňte používať laktulózu a zavolajte svojmu lekárovi na číslo , ak máte závažnú alebo pretrvávajúcu hnačkuTekutá forma laktulózy môže mierne stmavnúť, ale to je neškodný účinok. Nepoužívajte však liek, ak veľmi stmavne, alebo ak bude hustejšia alebo tenšia.

Aké sú vedľajšie účinky laktulózy?

Môže sa vyskytnúť plynatosť, nadúvanie, grganie, škvŕkanie/bolesť žalúdka, nevoľnosť a kŕče. Ak niektorý z týchto účinkov pretrváva alebo sa zhoršuje, okamžite to oznámte svojmu lekárovi alebo lekárnikovi.

Je pre vás príliš veľa laktulózy zlé?

Laktulóza môže spôsobiť plynatú distenziu s plynatosťou alebo grganím a abdominálnym diskomfortom, ako sú kŕče, asi u 20 % pacientov. Nadmerné dávkovanie môže viesť k hnačke s potenciálnymi komplikáciami, ako je strata tekutín, hypokaliémia a hypernatriémia. Bola hlásená nevoľnosť a vracanie.

Odporúča: