Logo sk.boatexistence.com

Čo je kvádrový epitel?

Obsah:

Čo je kvádrový epitel?
Čo je kvádrový epitel?

Video: Čo je kvádrový epitel?

Video: Čo je kvádrový epitel?
Video: Как стричь ЖЕНСКИЕ СТРИЖКИ! Уроки! СТРИЖКА КАСКАД Круглый Твердый! Пошагово! 2024, Smieť
Anonim

Kvádrový epitel je zložený z epitelových buniek, ktoré majú výrazne kvádrový tvar. Bunka obsahujúca kvádrový epitel je približne taká široká ako vysoká. Je teda kockatá (teda názov). Pri pohľade zhora má štvorcový tvar.

Kde sa nachádza kvádrový epitel?

Jednoduchý kvádrový epitel sa nachádza v žľazovom tkanive a v obličkových tubuloch. Jednoduchý stĺpcový epitel lemuje žalúdok a črevá.

Kde sa v ľudskom tele nachádza kvádrový epitel?

Jednoduchý kvádrový epitel sa nachádza na povrchu vaječníkov, výstelke nefrónov, stenách obličkových tubulov, častiach oka a štítnej žľazy a v slinných žľazách. Na týchto povrchoch bunky vykonávajú sekréciu a absorpciu.

Čo je kvádrové epiteliálne tkanivo?

Jednoduchý kvádrový epitel pozostáva z jednovrstvových buniek, ktoré sú rovnako vysoké ako široké Dôležité funkcie jednoduchého kvádrového epitelu sú sekrécia a absorpcia. Tento typ epitelu sa nachádza v malých zberných kanálikoch obličiek, pankreasu a slinných žliaz.

Čo je kvádrový epitel 9. triedy?

Kvádrový epitel (s bunkami v tvare kocky) tvorí výstelku obličkových tubulov a kanálikov slinných žliaz, kde poskytuje mechanickú podporu. … Niekedy sa časť epitelového tkaniva zloží dovnútra a vytvorí sa mnohobunková žľaza. Toto je žľazový epitel.

Odporúča: