Logo sk.boatexistence.com

Kedy dochádza k pleiotropii?

Obsah:

Kedy dochádza k pleiotropii?
Kedy dochádza k pleiotropii?

Video: Kedy dochádza k pleiotropii?

Video: Kedy dochádza k pleiotropii?
Video: 7 признаков того, что тебя используют в отношениях. КАК ПОНЯТЬ, ЧТО ДЕВУШКА ТЕБЯ ИСПОЛЬЗУЕТ? 2024, Smieť
Anonim

Pleiotropia nastáva keď jedna mutácia alebo gén/alela ovplyvňuje viac ako jednu fenotypovú charakteristiku.

Ktoré situácie sú príkladmi pleiotropie?

Jedným príkladom pleiotropie je Marfanov syndróm, ľudská genetická porucha postihujúca spojivové tkanivá. Toto ochorenie bežne postihuje oči, srdce, cievy a kostru. Marfanov syndróm je spôsobený mutáciou v ľudskom géne, ktorá vedie k pleiotropii.

Ako vzniká pleiotropia?

Pleiotropia (z gréckeho πλείων pleion, „viac“a τρόπος tropos, „cesta“) nastáva keď jeden gén ovplyvňuje dva alebo viac zdanlivo nesúvisiacich fenotypových znakov. Takýto gén, ktorý vykazuje viacnásobnú fenotypovú expresiu, sa nazýva pleiotropný gén.

Prečo je pleiotropia taká bežná?

Vervazívna pleiotropia

Už desaťročia vieme, že pleiotropia je rozšírená pretože pri šľachtení rastlín a zvierat a v experimentoch laboratórnej selekcie, keď sa selekcia aplikuje na jeden vlastnosť, priemer ostatných vlastností sa tiež mení z generácie na generáciu.

Aká častá je pleiotropia?

Frekvencia pleiotropie

Všetky prístupy však ukazujú, že pleiotropia je spoločnou vlastnosťou s 13,2 % – 18,6 % všetkých génov preukazujúcich pleiotropiu, ako je definované v tomto štúdium. Keď boli imunitne sprostredkované fenotypy klasifikované ako jedna skupina, 189 génov zostalo pleiotropných.

Odporúča: