Logo sk.boatexistence.com

Sú v relativite elektrické pole a magnetické polia?

Obsah:

Sú v relativite elektrické pole a magnetické polia?
Sú v relativite elektrické pole a magnetické polia?

Video: Sú v relativite elektrické pole a magnetické polia?

Video: Sú v relativite elektrické pole a magnetické polia?
Video: prof. P. Kulhánek: Nejsilnější magnetická pole ve vesmíru [Fyz. čtvrtek, FEL ČVUT] 2024, Smieť
Anonim

Správne tvrdenie je, že elektrické polia a magnetické polia sú obe základné, obe sú skutočné a obe sú súčasťou jednej zjednotenej entity: elektromagnetického poľa.

Aký je vzťah medzi elektrickým a magnetickým poľom?

Elektrina a magnetizmus sú dva súvisiace javy produkované elektromagnetickou silou. Spolu tvoria elektromagnetizmus. Pohyblivý elektrický náboj vytvára magnetické pole. Magnetické pole vyvoláva pohyb elektrického náboja a vytvára elektrický prúd.

Súvisí magnetizmus s relativitou?

Je dobre známe, že magnetizmus je relativistický efekt. Kombinácia Coulombovho zákona elektrostatiky a Einsteinovej špeciálnej teórie relativity si vyžaduje existenciu magnetických síl a tým aj magnetických polí.

Aký je vzťah medzi rýchlosťou elektrického poľa a magnetickým poľom?

Pohyb nabitej častice v elektrickom a magnetickom poli. V prípade pohybu náboja v magnetickom poli je magnetická sila kolmá na rýchlosť častice Takže sa nevykoná žiadna práca a nedochádza k žiadnej zmene veľkosti rýchlosti (hoci smer hybnosti sa môže zmeniť).

Aké sú zdroje elektrického poľa a magnetických polí?

Elektrické a magnetické polia vytvárajú v našich domovoch elektrické spotrebiče, ktoré používame, elektrické vedenie v domácnosti a elektrické vedenia a rozvodne mimo domu. Elektrické a magnetické polia vznikajú aj pri použití elektriny na pracovisku a pri elektrickej doprave.

Odporúča: