Môže sa vodík viazať propanón s vodou?

Obsah:

Môže sa vodík viazať propanón s vodou?
Môže sa vodík viazať propanón s vodou?

Video: Môže sa vodík viazať propanón s vodou?

Video: Môže sa vodík viazať propanón s vodou?
Video: Откуда на Земле взялась вода? — Закари Мец 2024, Október
Anonim

Propanón nemá vodíkové väzby s inými molekulami propanónu, ale môže vytvárať vodíkové väzby s, napríklad s vodou. Osamelé páry na kyslíku propanónu sa môžu koordinovať s atómami vodíka molekúl vody.

Môže propanón vytvárať vodíkové väzby s vodou?

Nie je! Hoci obsahuje fluór, ktorý si môžete spájať s vodíkovými väzbami, nie je k nemu pripojený priamo vodík.) … H H O O S O O Page 3 Chemguide – odpovede 3. a) Propanón má veľmi elektronegatívny atóm kyslíka so svojimi aktívnymi osamelými pármi, ale nie je tam dostatočne kladný atóm vodíka.

Je propanón vodíková väzba?

Propanón je polárna molekula (v dôsledku polárneho C=O.… Etanol má OH skupinu (O viazanú na H), čo znamená, že môže vytvárať vodíkové väzby medzi molekulami. Vodíková väzba je najsilnejším typom intermolekulárnej sily, preto má etanol najvyšší bod varu.

Môže sa vodík vodík viazať s vodou?

Keď je prítomných viac molekúl, ako je to v prípade tekutej vody, je možných viac väzieb, pretože kyslík jednej molekuly vody má dva osamelé páry elektrónov, z ktorých každý môže tvoriť vodíkovú väzbu s vodíkom na druhom molekula vody.

Môžu ketóny vytvárať vodíkové väzby s vodou?

Malé aldehydy a ketóny sú voľne rozpustné vo vode, ale rozpustnosť klesá s dĺžkou reťazca. … Dôvod rozpustnosti je ten, že hoci aldehydy a ketóny nemôžu viazať vodíkové väzby samy so sebou, môžu sa viazať vodíkom s molekulami vody.

Odporúča: