Logo sk.boatexistence.com

Čo je protoplazma v biológii?

Obsah:

Čo je protoplazma v biológii?
Čo je protoplazma v biológii?

Video: Čo je protoplazma v biológii?

Video: Čo je protoplazma v biológii?
Video: Mitosis vs. Meiosis: Side by Side Comparison 2024, Smieť
Anonim

Protoplazma je živá časť bunky, ktorá je obklopená plazmatickou membránou. V niektorých definíciách je to všeobecný pojem pre cytoplazmu, ale v iných zahŕňa aj nukleoplazmu.

Čo je krátka odpoveď na protoplazmu?

Protoplazma je živý obsah bunky, ktorý je obklopený plazmatickou membránou Je to všeobecný pojem pre cytoplazmu. Protoplazma je zložená zo zmesi malých molekúl, ako sú aóny, aminokyseliny, monosacharidy a voda, a makromolekúl, ako sú nukleové kyseliny, proteíny, lipidy a polysacharidy.

Čo sa nazýva protoplazma?

Protoplazma, cytoplazma a jadro bunky. Termín bol prvýkrát definovaný v roku 1835 ako základná látka živého materiálu, a teda zodpovedný za všetky životné procesy.

Čo je protoplazma a jej funkcia?

aká je funkcia protoplazmy? Protoplazma obsahuje genetický materiál bunky. Tiež riadi aktivitu bunky. Prvou zložkou protoplazmy je cytoplazma, ktorá u eukaryotov existuje medzi bunkovou membránou a jadrom.

Čo je protoplazma v triede biológie 11?

Protoplazma obsahuje živý materiál bunky. Pozostáva prevažne z biomolekúl, ako sú nukleové kyseliny, cukry, proteíny a lipidy. Má tiež anorganické soli a molekuly vody. Bunková membrána uzatvára protoplazmu.

Odporúča: