Prečo je etatizmus dôležitý?

Obsah:

Prečo je etatizmus dôležitý?
Prečo je etatizmus dôležitý?

Video: Prečo je etatizmus dôležitý?

Video: Prečo je etatizmus dôležitý?
Video: Statism 2024, Septembra
Anonim

Ekonomický etatizmus presadzuje názor, že štát má hlavnú, nevyhnutnú a legitímnu úlohu pri usmerňovaní hlavných aspektov ekonomiky, či už priamo prostredníctvom štátnych podnikov a ekonomického plánovania výroby, alebo nepriamo prostredníctvom ekonomického intervencionizmu a makroekonomických -ekonomická regulácia.

Čo je etatizmus v medzinárodných vzťahoch?

Etatizmus: Realisti veria, že hlavnými aktérmi medzinárodnej politiky sú národné štáty. Ako taká je to štátocentrická teória medzinárodných vzťahov. To kontrastuje s liberálnymi teóriami medzinárodných vzťahov, ktoré prispôsobujú úlohy neštátnym aktérom a medzinárodným inštitúciám.

Čo je libertariánska ideológia?

Libertariánstvo (z francúzštiny: libertaire, „libertarián“; z latinčiny: libertas, „sloboda“) je politická filozofia, ktorá zastáva slobodu ako základný princíp. Libertariáni sa snažia maximalizovať autonómiu a politickú slobodu, zdôrazňujúc voľné združovanie, slobodu voľby, individualizmus a dobrovoľné združovanie.

Aký je rozdiel medzi fašistickým socializmom a komunizmom?

Fašizmus a komunizmus sú dve varianty etatizmu. … Rozdiely sú nepodstatné: fašizmus je rasový etatizmus a komunizmus je etatizmus ekonomickej triedy. Komunizmus obhajuje zrušenie súkromného vlastníctva; socializmus obhajuje vládne vlastníctvo výrobných prostriedkov.

Čo znamená byť protištátny?

Anti-etatizmus je akýkoľvek prístup k sociálnej, ekonomickej alebo politickej filozofii, ktorý odmieta etatizmus. Antietatista je ten, kto je proti zásahom štátu do osobných, sociálnych a ekonomických záležitostí.

Odporúča: