Logo sk.boatexistence.com

Prečo je stredoatlantický hrebeň divergentnou hranicou?

Obsah:

Prečo je stredoatlantický hrebeň divergentnou hranicou?
Prečo je stredoatlantický hrebeň divergentnou hranicou?

Video: Prečo je stredoatlantický hrebeň divergentnou hranicou?

Video: Prečo je stredoatlantický hrebeň divergentnou hranicou?
Video: Mid-Atlantic Ridge 2024, Smieť
Anonim

Stredoatlantický hrebeň, podobne ako iné systémy oceánskych chrbtov, sa vyvinul ako dôsledok divergentného pohybu medzi euroázijskou a severoamerickou a africkými a juhoamerickými platňami … v r. týmto spôsobom, keď sa dosky vzďaľujú od seba, na hrebeni sa vytvára nová oceánska litosféra a oceánska panva sa rozširuje.

Je Stredoatlantický hrebeň divergentnou hranicou?

Rozdielne hranice. … Snáď najznámejšou z odlišných hraníc je Stredoatlantický hrebeň. Toto ponorené pohorie, ktoré sa rozprestiera od Severného ľadového oceánu až za južný cíp Afriky, je len jedným segmentom globálneho systému stredooceánskych chrbtov, ktorý obklopuje Zem.

Ako je Stredoatlantický hrebeň divergentný?

Stredooceánske chrbty sa vyskytujú pozdĺž divergentných hraníc platní, kde sa vytvára nové dno oceánu, keď sa zemské tektonické platne rozširujú. Ako sa dosky oddeľujú, roztavená hornina stúpa na morské dno a vytvára obrovské sopečné erupcie čadiča.

Prečo je divergentná hranica hrebeňom?

Keď sa pod oceánskou litosférou vyskytne divergentná hranica, stúpajúci konvekčný prúd pod ňou zdvihne litosféru, čím vznikne stredooceánsky hrebeň. … The Ridge je vysoká oblasť v porovnaní s okolitým morským dnom kvôli výťahu z konvekčného prúdu nižšie.

Prečo sa stredooceánske chrbty vyskytujú na odlišných hraniciach?

Stredooceánsky chrbát alebo stredooceánsky chrbát je podmorské pohorie, tvorené platňovou tektonikou. K tomuto zdvihnutiu dna oceánu dochádza, keď konvekčné prúdy stúpajú v plášti pod oceánskou kôrou a vytvárajú magmu, kde sa dve tektonické platne stretávajú na divergentnej hranici.

Odporúča: