Logo sk.boatexistence.com

Aké plesne produkujú ochratoxín a?

Obsah:

Aké plesne produkujú ochratoxín a?
Aké plesne produkujú ochratoxín a?

Video: Aké plesne produkujú ochratoxín a?

Video: Aké plesne produkujú ochratoxín a?
Video: Should We Be Concerned About the Effects of Ochratoxin? 2024, Júl
Anonim

ÚVOD. Ocratoxíny a citrinín sú produkované niekoľkými druhmi rodov Aspergillus a Penicillium. Dva najbežnejšie druhy, ktoré produkujú ochratoxín A (OTA), sú Aspergillus ochraceus a Penicillium verrucosum.

Ktoré huby produkujú ochratoxín?

Ochratoxín A (OTA), produkovaný najmä druhmi Aspergillus a Penicillum, je jednou z najdôležitejších mykotoxínových kontaminantov v poľnohospodárskych produktoch. Je škodlivý pre ľudské zdravie pre svoju nefrotoxicitu, hepatotoxicitu, karcinogenitu, teratogenitu a imunosupresiu.

Čo je pleseň ochratoxín A?

Čo by ste mali vedieť o ochratoxíne A. Je to chemický vedľajší produkt uvoľňovaný z plesní rodu Aspergillus a Penicillium, ktorý má nefrotoxické, imunotoxické, neurotoxické a karcinogénne vlastnosti.

Aké potraviny obsahujú ochratoxín A?

Okrem obilnín a cereálnych produktov sa ochratoxín A nachádza aj v rade iných potravinových komodít vrátane kávy, kakaa, vína, piva, strukovín, korenia, sušeného ovocia, hroznová šťava, bravčové obličky a iné mäso a mäsové výrobky z neprežúvavcov vystavených krmivám kontaminovaným týmto mykotoxínom.

Je ochratoxín PRE VÁS ZLÝ?

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) klasifikovala ochratoxín A ako a Skupina 2B možný ľudský karcinogén na základe preukázanej karcinogenity v štúdiách na zvieratách.

Odporúča: