Logo sk.boatexistence.com

Prečo je kyselina chlóroctová kyslejšia?

Obsah:

Prečo je kyselina chlóroctová kyslejšia?
Prečo je kyselina chlóroctová kyslejšia?

Video: Prečo je kyselina chlóroctová kyslejšia?

Video: Prečo je kyselina chlóroctová kyslejšia?
Video: Chloroacetic acid is a stronger acid than acetic acid this can be explained using 2024, Smieť
Anonim

Otázka: Prečo je kyselina chlóroctová kyslejšia ako kyselina octová? Odpoveď: Kyselina chlóroctová je silnejšia, pretože obsahuje (viac elektronegatívne) atómy chlóru namiesto (menej elektronegatívnych) atómov vodíka.

Prečo je kyselina chlóroctová kyslejšia ako kyselina octová?

Kyselina chlóroctová je teda silnejšia ako kyselina octová. Odpoveď: Vzhľadom na prítomnosť viac elektronegatívneho atómu Cl je hustota elektrónov na H karboxylovej skupiny kyseliny chlóroctovej nižšia v porovnaní s kyselinou octovou, a preto môže kyselina chlóroctová uvoľňovať H jednoduchším spôsobom.

Prečo je kyselina chlóroctová silnejšia ako kyselina mravčia?

Tuto tvrdenie nie je správne, pretože v kyseline chlóroctovej sa v dôsledku prítomnosti chlórovej skupiny (účinok - I) zvyšuje stabilizácia karboxylátového iónu.… -Kyselina mravčia je silnejšia spomedzi všetkých alifatických monokarboxylových kyselín, pretože má atóm vodíka priťahujúceho elektróny v blízkosti karboxylovej skupiny

Je kyselina chlóroctová slabšia ako kyselina octová?

karboxylové kyseliny

Podobne kyselina chlóroctová, ClCH2 COOH, v ktorej chlór silne priťahujúci elektróny nahrádza atóm vodíka, je asi 100-krát silnejší ako kyselina ako kyselina octová a kyselina nitrooctová, NO2CH2 COOH, je ešte silnejšia.

Prečo je kyselina etánová menej kyslá ako kyselina chlóretánová?

V prípade kyseliny chlóretánovej elektronegatívna skupina Cl odoberá elektróny, čo pomáha rozptýliť záporný náboj karboxylátového aniónu na kyslíku. Konjugovaná báza je stabilnejšia, preto kyselina chlóretánová je kyslejšia a má menšiu hodnotu pKa ako kyselina etánová.

Odporúča: