Logo sk.boatexistence.com

Kedy je ekliptika najvyššie na oblohe?

Obsah:

Kedy je ekliptika najvyššie na oblohe?
Kedy je ekliptika najvyššie na oblohe?

Video: Kedy je ekliptika najvyššie na oblohe?

Video: Kedy je ekliptika najvyššie na oblohe?
Video: Ako bude vyzerať svet do roku 2050? 2024, Smieť
Anonim

Slnko vždy sedí na ekliptike, takže je ľahké určiť, kde je línia za každého jasného dňa. Pri pohľade na celý rok vieme, že Slnko – a teda aj ekliptika – je na oblohe vyššie cez deň v letných mesiacoch a nižšie v zime.

Kde je na oblohe ekliptika?

Ekliptika je cesta, ktorou sa slnko, mesiac a planéty uberajú po oblohe pri pohľade zo Zeme. Definuje rovinu obežnej dráhy Zeme okolo Slnka. Názov "ekliptika" pochádza zo skutočnosti, že zatmenia prebiehajú pozdĺž tejto línie.

Ako hovoríme, keď je slnko najvyššie v ekliptike?

Každý z dvoch bodov na nebeskej sfére, kde ekliptika (zdanlivá dráha Slnka) dosahuje najväčšiu vzdialenosť severne alebo južne od nebeského rovníka. Najsevernejší bod dráhy Slnka, nazývaný letný slnovrat, leží na obratníku Raka na 23°27′ severnej zemepisnej šírky.

Prečo je Mesiac na oblohe vyššie a nižšie?

Mesiac sleduje dráhu Slnka a Slnko určite nevychádza vysoko v zime a nízko v lete. … V lete nás sklon zemskej osi vedie cez deň k Slnku, takže v noci musíme byť odklonení od Mesiaca. Pretože sme odklonení od Mesiaca, je na oblohe nižšie.

Prečo je Mesiac vyššie na oblohe?

Presná výška Mesiaca na vašej oblohe závisí od naklonenia Zeme vzhľadom na rovinu ekliptiky (23,4°) a sklonu Dráha Mesiaca vzhľadom na túto rovinu (5,1°). Maximálna výška Mesiaca závisí od vašej zemepisnej šírky, ako je znázornené na obrázku nižšie.

Odporúča: