Logo sk.boatexistence.com

Kto objavil zákrytovú dvojhviezdu?

Obsah:

Kto objavil zákrytovú dvojhviezdu?
Kto objavil zákrytovú dvojhviezdu?

Video: Kto objavil zákrytovú dvojhviezdu?

Video: Kto objavil zákrytovú dvojhviezdu?
Video: Ноггано ft. Гуф & АК-47 - Тем Кто с Нами 2024, Smieť
Anonim

Dve zložky systému sa navzájom zatmia, zmena intenzity Algolu bola prvýkrát zaznamenaná v roku 1670 Geminiano Montanari.

Kto objavil prvú zákrytovú dvojhviezdu?

Prvú zákrytovú dvojhviezdu, Algol, objavil Goodericke v roku 1782. V novembri 1889 H. C. Vogel zistil, že Algol je tiež spektroskopická dvojhviezda. Prvý katalóg spektroskopických dvojhviezd bol vydaný iba 15 rokov po objavení prvého takéhoto systému a obsahoval už 140 hviezd.

Kedy bola objavená prvá zákrytová dvojhviezda?

Táto dvojhviezda je veľmi premenlivá a vykazuje znaky špirálovitého pohybu hmoty od jednej hviezdy k druhej rýchlosťou asi päť hmotností Zeme za rok. Táto výmena hmoty zrejme spôsobila predĺženie obežnej doby z 12,89 dňa v roku 1784, kedy bola objavená, na 12,94 dňa v roku 1978.

Koľko je tam zákrytových dvojhviezd?

Systém obsahuje tretiu hviezdu, ktorá nie je zatmená. Voľným okom je viditeľných niekoľko 20 zákrytových dvojhviezd. Svetelná krivka Algolu (Beta Persei), zákrytovej premennej alebo zákrytovej dvojhviezdy. Relatívna jasnosť systému je vynesená v závislosti od času.

Sú zákrytové dvojhviezdy zriedkavé?

Systémy ako tento, ktoré sa nazývajú vyvíjajúce sa zákrytové dvojhviezdy, sú zriedkavé, pričom podľa Davenporta je k dnešnému dňu známych len asi tucet.

Odporúča: