Logo sk.boatexistence.com

Prečo leucín nemôže poskytnúť substrát pre glukoneogenézu?

Obsah:

Prečo leucín nemôže poskytnúť substrát pre glukoneogenézu?
Prečo leucín nemôže poskytnúť substrát pre glukoneogenézu?

Video: Prečo leucín nemôže poskytnúť substrát pre glukoneogenézu?

Video: Prečo leucín nemôže poskytnúť substrát pre glukoneogenézu?
Video: 10 лучших продуктов с высоким содержанием белка, которые следует есть 2024, Smieť
Anonim

U zvierat sa aminokyseliny leucín a izoleucín, ako aj žiadne mastné kyseliny, nemôžu použiť na tvorbu glukózy pretože sa najskôr premieňajú na acetyl-CoA a zvieratá majú žiadna cesta pre konverziu acetyl-CoA na oxalacetát.

Je možné použiť leucín na glukoneogenézu?

Toto je sotva jediná cesta k Acetyl-CoA. Acetyl-CoA môže pochádzať zo sacharidov, tukov alebo bielkovín. … Takže si možno myslíte – super, acetyl-CoA získate z leucínu, takže leucín môžete použiť na výrobu acetyl-CoA na výrobu oxaloacetátu (OAA) a previesť tento OAA na výrobu glukózy prostredníctvom glukoneogenézy.

Čo nemôže byť substrátom pre glukoneogenézu?

Glukoneogenéza nezahŕňa premenu fruktózy alebo galaktózy na glukózu v pečeni ani tvorbu glukózy z glykogénu prostredníctvom glykogenolýzy. … Hlavnými substrátmi pre glukoneogenézu sú laktát, pyruvát, propionát, glycerol a 18 z 20 aminokyselín (výnimkou sú leucín a lyzín).

Prečo sa acetyl-CoA nepovažuje za substrát pre glukoneogenézu?

Mastné kyseliny a ketogénne aminokyseliny nemožno použiť na syntézu glukózy. Prechodná reakcia je jednosmerná reakcia, čo znamená, že acetyl-CoA nemôže byť premenený späť na pyruvát. Výsledkom je, že mastné kyseliny nemožno použiť na syntézu glukózy, pretože beta-oxidáciou vzniká acetyl-CoA.

Poskytujú aminokyseliny substráty pre glukoneogenézu?

Glukoneogenéza (obrázok 3) je v podstate zvrátením glykolýzy a primárnymi substrátmi pre glukoneogenézu sú pyruvát, laktát, glycerol a aminokyseliny. Každý z týchto substrátov môže byť premenený na medziprodukty v glukoneogénnej dráhe.

Odporúča: