Logo sk.boatexistence.com

Sú škvárové sopky výbušné alebo výlevné?

Obsah:

Sú škvárové sopky výbušné alebo výlevné?
Sú škvárové sopky výbušné alebo výlevné?

Video: Sú škvárové sopky výbušné alebo výlevné?

Video: Sú škvárové sopky výbušné alebo výlevné?
Video: AMERICANS REACT TO Geography Now! Indonesia 2024, Smieť
Anonim

Cinder Cone Sopka: Sopka škvárového kužeľa má nízke hladiny oxidu kremičitého a vysoké hladiny rozpusteného plynu, čo vedie k tekutej láve, ktorá explozívne vybuchne v dôsledku obrovského tlaku zabudovaného v magmatická komora.

Sú škvárové sopky výbušné?

Popoluškové kužele sú najjednoduchším typom sopky. … Výbušné erupcie spôsobené plynom, ktorý sa rýchlo rozpína a uniká z roztavenej lávy vytvorili škvary, ktoré padali späť okolo otvoru a narástli kužeľ do výšky 1 200 stôp. Posledná výbušná erupcia zanechala na vrchole kužeľa kráter v tvare lievika.

Aký typ sopky vzniká explozívnymi erupciami?

Kompozitné sopky sú vysoké, strmé kužele, ktoré produkujú výbušné erupcie. Štítové sopky tvoria veľmi veľké, mierne naklonené kopce z efúznych erupcií. Popolčekové kužele sú najmenšie sopky a sú výsledkom nahromadenia mnohých malých úlomkov vyvrhnutého materiálu.

Aký typ erupcie sú škvárové kužele?

Strombolské erupcie sú krátkodobé explozívne erupcie, ktoré vystreľujú do vzduchu veľmi hustú a pastovitú lávu spolu s výbuchmi pary a plynu. Strombolské erupcie zvyčajne produkujú málo lávy alebo žiadnu lávu. Z tohto dôvodu sú kužele, ktoré vznikajú pri tomto type erupcie, veľmi strmým kužeľom nazývaným škvárový kužeľ.

Aké sú 3 typy sopky?

Existujú tri typy sopiek: škvarové kužele (tiež nazývané rozstrekové kužele), kompozitné sopky (nazývané tiež stratovulkány) a štítové sopky. Obrázok 11.22 znázorňuje rozdiely vo veľkosti a tvare medzi týmito sopkami.

Odporúča: