Logo sk.boatexistence.com

Prečo sú acetón a hexán miešateľné?

Obsah:

Prečo sú acetón a hexán miešateľné?
Prečo sú acetón a hexán miešateľné?

Video: Prečo sú acetón a hexán miešateľné?

Video: Prečo sú acetón a hexán miešateľné?
Video: What is acetone in hindi। एसिटोन क्या होता है। how to make acetone at home। uses of acetone।#acetone 2024, Smieť
Anonim

acetón je väčšinou nepolárna zlúčenina, takže sa môže miešať s hexánom acetón má polárne aj nepolárne časti, takže môže priaznivo interagovať s vodou aj hexánom O acetón je malá molekula, takže sa zmestí do matrice rozpúšťadla.

Je acetón rozpustný v hexáne?

Acetón je voľne rozpustný v hexáne aj vo vode, zatiaľ čo hexán a voda sa vôbec nemiešajú.

Ako je acetón miešateľný s hexánom?

„Prečo sa hexán rozpúšťa v acetóne?“Rovnako ako molekuly hexánu vydržia dobre s inými molekulami hexánu (a s akoukoľvek inou priamou molekulou uhľovodíka) a molekuly acetónu zostávajú skvele spolu s inými molekulami acetónu, molekuly hexánu radi zostanú s acetónom.

Prečo je acetón a voda miešateľné?

Molekuly acetónu majú polárnu karbonylovú skupinu, ktorá im umožňuje AKCEPTOVAŤ vodíkové väzby z INÝCH zlúčenín. … Mierne kladný náboj na každom vodíku môže priťahovať mierne záporné atómy kyslíka na iných molekulách vody, čím sa vytvárajú vodíkové väzby. Ak sa do vody pridá acetón, acetón by sa úplne rozpustil

Je hexán a acetón to isté?

Odpoveď: Acetón je polárnejšie rozpúšťadlo ako hexány. Ak by sa použilo na elúciu tých istých troch zlúčenín, každá zo zlúčenín by sa pohybovala rýchlejšie, pretože polárnejšie elučné rozpúšťadlo je efektívnejšie pri elúcii zlúčenín z polárneho adsorbentu.

Odporúča: