Logo sk.boatexistence.com

Ktorá strana je náveterná?

Obsah:

Ktorá strana je náveterná?
Ktorá strana je náveterná?

Video: Ktorá strana je náveterná?

Video: Ktorá strana je náveterná?
Video: Neuvěřitelně silný hurikán Elsa zaútočil na Barbados a Svatý Vincenc 2024, Smieť
Anonim

Vo všeobecnosti je náveterná strana vlhká, daždivá, a preto sviežejšia, zelenšia a tropická časť. Náveterná strana je orientovaná na sever alebo východ, kde využíva chladný vánok pasátového vetra.

Akým smerom je vietor?

V námorníckej terminológii znamená vietor „proti vetru“alebo smer, z ktorého vietor fúka … Náveterná strana ostrova je obrátená k prevládajúcim alebo pasátovým vetrom, zatiaľ čo záveterná strana ostrova je odvrátená pred vetrom, pred prevládajúcimi vetrami ju chránia kopce a hory.

Je vietor vľavo alebo vpravo?

Windward (/ˈwɪndwərd, ˈwɪnərd/) je smer proti vetru z referenčného bodu, t.j.e. v smere, z ktorého fúka vietor. Závetrie (/ˈliːwərd, ˈljuːərd/) je smer po vetre od referenčného bodu, t. j. pozdĺž smeru, ktorým vietor ide.

Ako určíte, ktorá strana hory je náveterná a záveterná?

Náveterná strana hory je obrátená proti vetru. Záveterná strana je strana hory, ktorá je po vetre. Na tejto strane je menej vetra, pretože ho blokuje hora na druhej strane.

Ktorá strana hory je záveterná?

Opačná strana hory sa nazýva záveterná strana a zvyčajne je na nej oveľa menej zrážok. Dôvodom je, že vzduch klesá na záveternej strane hory a zostupujúci vzduch je teplejší a suchší, čo je opak stúpajúceho vzduchu.

Odporúča: