Prečo sa ferocén acetyluje?

Obsah:

Prečo sa ferocén acetyluje?
Prečo sa ferocén acetyluje?

Video: Prečo sa ferocén acetyluje?

Video: Prečo sa ferocén acetyluje?
Video: Možnosti použitia vodíka na pohon automobilov (Ján Lábaj) 2024, Október
Anonim

Keď je ferocén acetylovaný, znamená to že k jednému z cyklopentadienylových kruhov bola pridaná acetátová skupina … Všetko, čo musíme urobiť, aby sme k ferocénu pridali acetylovú skupinu reaguje s acetanhydridom (zdrojom acetylovej skupiny) a trochou kyseliny fosforečnej.

Aké je rozpúšťadlo pri acetylácii ferocénu?

Friedel-Craftsova acylačná reakcia ferocénu zahŕňa pridanie acyliového katiónu k jednému z atómov uhlíka na kruhu, po ktorom nasleduje strata protónu (do rozpúšťadla). Acylový katión sa vyrába z anhydridu kyseliny octovej, ktorý tiež slúži ako rozpúšťadlo pre túto reakciu.

Ako sa syntetizuje ferocén?

Priemyselne sa ferocén syntetizuje reakciou etoxidu železa(II) s cyklopentadiénom; potrebný etoxid železitý sa vyrába elektrochemickou oxidáciou kovového železa v bezvodom etanole.

Čo myslíš pod acetylačnou reakciou?

Acetylácia je chemická reakcia, pri ktorej je atóm vodíka nahradený acetylovou skupinou (CH3C=O. skupina) v zlúčenine. … Keď sa atóm vodíka patriaci k alkoholovej skupine nahradí acetylovou skupinou v acetylačnej reakcii, ako produkt sa vytvorí ester.

Je acetylferocén nebezpečný?

Nebezpečenstvo! Pri prehltnutí môže byť smrteľné. Toxický pri absorpcii cez pokožku. Môže spôsobiť podráždenie očí, pokožky a dýchacích ciest.

Odporúča: