Logo sk.boatexistence.com

V nukleotidoch sú dusíkaté bázy a pentóza spojené?

Obsah:

V nukleotidoch sú dusíkaté bázy a pentóza spojené?
V nukleotidoch sú dusíkaté bázy a pentóza spojené?

Video: V nukleotidoch sú dusíkaté bázy a pentóza spojené?

Video: V nukleotidoch sú dusíkaté bázy a pentóza spojené?
Video: Нуклеиновые кислоты структура и функции: биохимия 2024, Apríl
Anonim

Existuje päť bežných dusíkatých zásad; adenín, guanín, tymín, cytozín a uracil. Nukleotidy sú spojené kovalentnými väzbami medzi fosfátovou skupinou jedného nukleotidu a tretím atómom uhlíka pentózového cukru v nasledujúcom nukleotide.

K čomu je dusíkatá báza pripojená v nukleotide?

Každý nukleotid sa skladá z troch zložiek: dusíkatej bázy, pentózového (päťuhlíkového) cukru a fosfátovej skupiny (obrázok 1). Každá dusíkatá báza v nukleotide je pripojená k molekule cukru, ktorá je pripojená k jednej alebo viacerým fosfátovým skupinám.

Aký je názov väzby medzi dusíkatou zásadou a pentózovým cukrom?

Dva nukleotidy sú spojené fosfodiesterovou väzbou za vzniku dinukleotidu. Správna odpoveď je teda možnosť B (glykozidová väzba) Glykozidická väzba alebo glykozidická väzba je druh kovalentnej väzby, ktorá spája molekulu sacharidu (cukru) s iným zhlukom, ktorý môže alebo nemôže byť iný sacharid.

Aká väzba spája bázu s pentózou v nukleotide?

Všetky nukleotidy majú spoločnú štruktúru: fosfátová skupina spojená fosfoesterovou väzbou s pentózou (molekulou cukru s piatimi uhlíkmi), ktorá je zase spojená s organickou bázou (Obrázok 4-1a).

Čo spája dusíkaté zásady?

Dusíkaté bázy držia pohromade vodíkové väzby: adenín a tymín tvoria dve vodíkové väzby; cytozín a guanín tvoria tri vodíkové väzby.

Odporúča: