Logo sk.boatexistence.com

Sú tranzistory npn a pnp zameniteľné?

Obsah:

Sú tranzistory npn a pnp zameniteľné?
Sú tranzistory npn a pnp zameniteľné?

Video: Sú tranzistory npn a pnp zameniteľné?

Video: Sú tranzistory npn a pnp zameniteľné?
Video: Как мультиметром проверить транзистор. Проверяем биполярный NPN и PNP 2024, Smieť
Anonim

Odpoveď: Tranzistory NPN a PNP sú zameniteľné, ak si pamätáte jedno jednoduché pravidlo: Bipolárny tranzistor sú v podstate dve diódy back-to-back, pričom základňa je spoločné spojenie. … Na ľavej strane je tranzistor NPN (záporný-pozitívny-záporný) a na pravej strane je tranzistor PNP (kladný-záporný-pozitívny).

Môžeme nahradiť NPN tranzistor PNP?

Vo všeobecnosti platí, že PNP tranzistor môže nahradiť NPN tranzistory vo väčšine elektronických obvodov, jediný rozdiel je v polarite napätí a v smeroch toku prúdu. PNP tranzistory môžu byť tiež použité ako spínacie zariadenia a príklad PNP tranzistorového spínača je uvedený nižšie.

Je tranzistor NPN a PNP rovnaký?

Transistor NPN má kúsok kremíka typu P (základňa) vložený medzi dva kusy typu N (kolektor a emitor). V tranzistore PNP je typ vrstiev obrátený. … Tranzistory NPN a PNP majú veľmi podobné schematické symboly Jediný rozdiel je v smere šípky na emitore.

Ako prevediem PNP na NPN?

Ak máte presný ekvivalent NPN, stačí namontovať obvod tak, ako je nakreslený, aby boli svorky základne, kolektora a emitora NPN pripojené tam, kde by mali ísť základňa, kolektor a emitor PNP, a potom obrátiť polaritu napájania.

Ktorý je lepší tranzistor PNP alebo NPN?

Správna odpoveď je, že n-p-n tranzistory sú uprednostňované pred p-n-p tranzistormi, pretože elektróny majú vyššiu mobilitu ako diery, a teda vysokú mobilitu energie.

Odporúča: