Logo sk.boatexistence.com

Sú encefalitída a encefalopatia?

Obsah:

Sú encefalitída a encefalopatia?
Sú encefalitída a encefalopatia?

Video: Sú encefalitída a encefalopatia?

Video: Sú encefalitída a encefalopatia?
Video: Lovci kliešťov 2024, Smieť
Anonim

Encefalopatia aj encefalitída postihujú mozog, existujú však významné rozdiely. Encefalitída označuje zápal v mozgu, ktorý je často výsledkom vírusovej infekcie. Encefalopatia sa vzťahuje na trvalé alebo dočasné poškodenie mozgu, poruchu alebo ochorenie.

Je encefalitída a encefalopatia to isté?

Slová znejú podobne, ale ide o odlišné podmienky. Pri encefalitíde je samotný mozog opuchnutý alebo zapálený. Encefalopatia, na druhej strane, sa týka duševného stavu, ktorý sa môže vyskytnúť v dôsledku niekoľkých typov zdravotných problémov. Ale encefalitída môže spôsobiť encefalopatiu.

Aké sú typy encefalitídy?

Encefalitída je zápal mozgu, ktorý je často spôsobený vírusovou infekciou. Arbovírusy spôsobujú encefalitídu a hmyz ich prenáša na ľudí a zvieratá. V posledných rokoch došlo v USA k prepuknutiu niekoľkých typov encefalitídy, ako je západonílska encefalitída a St.

Aký vírus spôsobuje encefalopatiu?

Encefalitída je najčastejšie spôsobená vírusom, ako sú: vírusy herpes simplex, ktoré spôsobujú opary a genitálny herpes (toto je najčastejšia príčina encefalitídy) ovčie kiahne vírus zoster, ktorý spôsobuje ovčie kiahne a pásový opar. vírusy osýpok, mumpsu a ružienky.

Čo je encefalitída?

Čo je encefalitída? Encefalitída je zápal aktívnych tkanív mozgu spôsobený infekciou alebo autoimunitnou odpoveďou Zápal spôsobuje opuch mozgu, čo môže viesť k bolestiam hlavy, stuhnutiu šije, citlivosti na svetlo, mentálnym zmätenosť a záchvaty.

Odporúča: