Logo sk.boatexistence.com

Akým procesom sa plyny pohybujú v alveolách?

Obsah:

Akým procesom sa plyny pohybujú v alveolách?
Akým procesom sa plyny pohybujú v alveolách?

Video: Akým procesom sa plyny pohybujú v alveolách?

Video: Akým procesom sa plyny pohybujú v alveolách?
Video: 🩸Что значит 'густая кровь'? Почему сгущается кровь? Как уберечь себя от тромбов? 2024, Smieť
Anonim

Plyny sa pohybujú difúziou z miesta, kde majú vysokú koncentráciu, do miesta, kde majú nízku koncentráciu: kyslík difunduje zo vzduchu v alveolách do krvi. oxid uhličitý difunduje z krvi do vzduchu v alveolách.

Ako sa nazýva proces výmeny plynov v alveolách?

Difúzia je spontánny pohyb plynov, bez použitia akejkoľvek energie alebo námahy tela, medzi alveolami a kapilárami v pľúcach. Perfúzia je proces, pri ktorom kardiovaskulárny systém pumpuje krv do pľúc.

Aký proces prebieha v alveolách?

Alveoly sú miestom, kde si pľúca a krv vymieňajú kyslík a oxid uhličitý počas procesu vdychovania a výdychu. Kyslík vdýchnutý zo vzduchu prechádza cez alveoly a do krvi a putuje do tkanív po celom tele.

Ako sa nazýva proces výmeny plynu?

Vonkajšie dýchanie je formálny termín pre výmenu plynov. Opisuje objemové prúdenie vzduchu do a z pľúc a prenos kyslíka a oxidu uhličitého do krvného obehu prostredníctvom difúzie.

Ako sa plyny pohybujú počas výmeny plynov?

Výmena plynov prebieha v miliónoch alveol v pľúcach a kapilárach, ktoré ich obklopujú. Ako je znázornené nižšie, inhalovaný kyslík sa pohybuje z alveol do krvi v kapilárach a oxid uhličitý sa presúva z krvi v kapilárach do vzduchu v alveolách.

Odporúča: