Logo sk.boatexistence.com

Koho má dvanásťsten?

Obsah:

Koho má dvanásťsten?
Koho má dvanásťsten?

Video: Koho má dvanásťsten?

Video: Koho má dvanásťsten?
Video: KOHO MÁ NAŠA MAMA RADŠEJ?? 2024, Smieť
Anonim

Pravidelný dvanásťsten má 12 stien a 20 vrcholov, zatiaľ čo bežný dvadsaťsten má 20 stien a 12 vrcholov. Obe majú 30 hrán.

Čo je zvláštne na dvanástich stenách?

Zatiaľ čo pravidelný dvanásťsten zdieľa mnoho čŕt s inými platónskymi telesami, jednou jeho jedinečnou vlastnosťou je, že jeden môže začať v rohu plochy a nakresliť nekonečný počet priamych čiar cez obrazec, ktorý vrátiť sa do pôvodného bodu bez prekročenia akéhokoľvek iného rohu

Koľko strán má dvanásťsten?

Zľava doprava sú telesá štvorsten (štyri strany), kocka (šesť strán), osemsten (osem stien), dvanásťsten ( dvanásť stien) a dvadsaťsten (dvadsať tváre).

Ako dostal dvanásťsten svoje meno?

Je to jedna z ôsmich pravidelných konvexných deltathédr. Toto meno mu dal Norman Johnson, pretože ho môžete skonštruovať tak, že rozdelíte disfenoid na dve časti (každá z dvoch plôch; sfenoid je grécky klin) a potom ich znova spojíte cez pás "uhlbovacie" trojuholníky.

Je dvanásťsten platónske teleso?

Platonické teleso, ktorékoľvek z piatich geometrických telies, ktorých steny sú všetky identické, pravidelné mnohouholníky stretávajúce sa v rovnakých trojrozmerných uhloch. Tiež známe ako päť pravidelných mnohostenov, pozostávajú zo štvorstenu (alebo pyramídy), kocky, osemstenu, dvanásťstenu a dvadsaťstenu.

Odporúča: