Logo sk.boatexistence.com

Prečo citrát inhibuje fosfofruktokinázu?

Obsah:

Prečo citrát inhibuje fosfofruktokinázu?
Prečo citrát inhibuje fosfofruktokinázu?

Video: Prečo citrát inhibuje fosfofruktokinázu?

Video: Prečo citrát inhibuje fosfofruktokinázu?
Video: Allosteric Regulation of Phosphofructokinase I 2024, Smieť
Anonim

Citrát inhibuje fosfofruktokinázu zvyšovaním inhibičného účinku ATP. … Fruktóza 2, 6-bisfosfát aktivuje fosfofruktokinázu zvýšením jej afinity k fruktóza 6-fosfátu a znížením inhibičného účinku ATP (obrázok 16.18).

Očakávali by ste, že citrát aktivuje alebo inhibuje fosfofruktokinázu?

Citrát alostericky inhibuje fosfofruktokinázu 1, čím zabraňuje zbytočnému cyklu s F1, 6-BP. Zvýšené koncentrácie ATP inhibujú glykolýzu a zároveň poskytujú energiu pre glukoneogenézu.

Prečo je citrát alosterickým inhibítorom?

V natívnom enzýme sa zdá, že citrát je zachytený v medzere medzi N- a C-koncovými časťami proteínu (12), pretože väzbové miesta na oboch polovice zohrávajú úlohu v jeho alosterickom účinku.

Čo inhibuje aktivitu fosfofruktokinázy?

ATP je prirodzený alosterický inhibítor PFK, aby sa zabránilo zbytočnej produkcii ATP prostredníctvom glykolýzy. Mutácia v Asp(543)Ala však môže viesť k tomu, že ATP má silnejší inhibičný účinok (v dôsledku zvýšenej väzby na inhibičné alosterické väzbové miesto PFK).

Viaže sa citrát na PFK?

Je všeobecne známe, že citrát neovplyvňuje bakteriálnu PFK1; avšak určitú inhibíciu citrátom možno nájsť v enzýmoch PFK1 z eukaryotických mikrobiálnych druhov. Vo vláknitej hube Aspergillus niger bola aktivita enzýmu inhibovaná o 50 % dávkami citrátu v rozmedzí od 4 do 6 mM [11], [12].

Odporúča: