Logo sk.boatexistence.com

Čo je fovea centralis?

Obsah:

Čo je fovea centralis?
Čo je fovea centralis?

Video: Čo je fovea centralis?

Video: Čo je fovea centralis?
Video: Photoreceptor distribution in the fovea | Processing the Environment | MCAT | Khan Academy 2024, Apríl
Anonim

Fovea centralis je nachádza sa v strede makuly lutea macula lutea Makulárny edém je nahromadenie tekutiny v makule, oblasti v strede sietnice. Sietnica je tkanivo citlivé na svetlo v zadnej časti oka a makula je časť sietnice zodpovedná za ostré, priame videnie. Hromadenie tekutiny spôsobuje opuch a zhrubnutie makuly, čo skresľuje videnie. https://www.nei.nih.gov › makulárny edém

Makulárny edém | National Eye Institute

, malé ploché miesto umiestnené presne v strede zadnej časti sietnice. Keďže fovea je zodpovedná za videnie s vysokou ostrosťou, je husto nasýtená kužeľovými fotoreceptormi.

Čo je macula a fovea centralis?

Macula lutea alebo skrátene macula je na strane zrakového nervu a spracováva iba svetlo, ktoré prichádza zo stredu zorného poľa. V strede makuly je fovea centralis Makula obsahuje väčšinou čapíky a niekoľko tyčiniek a fovea centralis obsahuje iba čapíky a žiadne tyčinky.

Je fovea centralis a žltá škvrna to isté?

žltá škvrna alebo makula je oválna žltá škvrna blízko stredu sietnice ľudského oka. … Je to oblasť najlepšieho videnia, kde je prítomný maximálny počet buniek čapíkov. Známa je aj ako fovea centralis a Macula lutea. Väčšina zmyslových buniek je prítomná na tomto mieste. Je to iné meno pre makulu.

Je fovea centralis a macula rovnaké?

Makula je stredná časť sietnice, ktorá svojimi tyčinkami a čapíkmi vytvára ešte ostrejšie videnie. Fovea je jamka vo vnútri makuly s iba čapíkmi, takže videnie môže byť najostrejšie.

Ktorá vrstva sa nachádza fovea centralis?

Fovea centralis je malá centrálna jamka zložená z tesne natlačených kužeľov v oku. Nachádza sa v v strede macula lutea sietnice.

Odporúča: