Logo sk.boatexistence.com

Odkiaľ pochádza ndebele?

Obsah:

Odkiaľ pochádza ndebele?
Odkiaľ pochádza ndebele?

Video: Odkiaľ pochádza ndebele?

Video: Odkiaľ pochádza ndebele?
Video: Odkiaľ pochádza umenie barberstva? 2024, Smieť
Anonim

Ndebele, tiež nazývaný Ndebele z Zimbabwe, alebo Ndebele Proper, predtým Matabele, bantusky hovoriaci ľudia z juhozápadnej Zimbabwe, ktorí teraz žijú prevažne v okolí mesta Bulawayo. Vznikli začiatkom 19. storočia ako odnož Nguni z Natalu.

Odkiaľ pochádza Ndebele?

História. Počas 18. storočia si ľudia Ndzundza Ndebele z Južnej Afriky vytvorili vlastnú tradíciu a štýl maľovania domov. Až do konca roku 1900 si Ndebele všímali bojovníkov a veľkých vlastníkov pôdy. Na jeseň roku 1883 išli do vojny so susednými Búrmi.

Aký je rozdiel medzi Zulu a Ndebele?

Severná Ndebele je príbuzná jazyku Zulu, ktorým sa hovorí v Južnej Afrike.… Severná Ndebele a južná Ndebele (alebo Transvaal Ndebele), ktorou sa hovorí v Južnej Afrike, sú samostatné, ale príbuzné jazyky s určitým stupňom vzájomnej zrozumiteľnosti, hoci prvé z nich je užšie príbuzné zuluštine.

Kto bol prvý Ndebele?

Históriu ľudí Ndebele možno vysledovať späť k Mafana, ich prvému identifikovateľnému náčelníkovi. Mafanin syn a nástupca, Mhlanga, mal syna menom Musi, ktorý sa začiatkom 17. storočia rozhodol odsťahovať od svojej rodiny (neskôr sa stal mocným národom Zuluov) a usadiť sa v kopcoch Gauteng neďaleko Pretórie.

Sú Ndebele Nguni?

Juhoafrickí Ndebele sú etnická skupina Nguni pôvodom z Juhoafrickej republiky, ktorá hovorí južnou Ndebele, ktorá je odlišná od zimbabwianskeho jazyka Ndebele.

Odporúča: