Logo sk.boatexistence.com

Je fotochemický smog?

Obsah:

Je fotochemický smog?
Je fotochemický smog?

Video: Je fotochemický smog?

Video: Je fotochemický smog?
Video: The science of smog - Kim Preshoff 2024, Smieť
Anonim

Fotochemický smog je druh smogu, ktorý vzniká, keď ultrafialové svetlo zo slnka reaguje s oxidmi dusíka v atmosfére. Je viditeľný ako hnedý opar a najvýraznejší je ráno a popoludní, najmä v husto obývaných, teplých mestách.

Čo spôsobuje fotochemický smog?

Fotochemický smog vzniká keď slnečné svetlo reaguje s oxidmi dusíka a aspoň jednou prchavou organickou zlúčeninou (VOC) v atmosfére. Oxidy dusíka pochádzajú z výfukových plynov áut, uhoľných elektrární a továrenských emisií.

Čo je prítomné vo fotochemickom smogu?

Medzi znečisťujúce látky podieľajúce sa na fotochemickom smogu sú ozón, oxid dusičitý a peroxyacylnitrát (PAN) Oxid dusičitý a iné oxidy dusíka sú primárne znečisťujúce látky produkované disociáciou pri spaľovacích reakciách a do reakcií sa môžu zapojiť „pohotové“aj „tepelné“NOx.

Čo je fotochemický smog a aké sú jeho účinky?

Fotochemický smog vzniká, keď znečisťujúce látky, ako sú uhľovodíky a oxid dusnatý, interagujú so slnečným žiarením a vytvárajú chemikálie, ako sú NO2, peroxyacylnitrát (PAN), ozón, akroleín a formaldehyd. … Fotochemický smog vedie k praskaniu gumy a rozsiahlemu poškodeniu života rastlín

Čo je fotochemický smog?

Fotochemický smog je zmes znečisťujúcich látok, ktoré vznikajú, keď oxidy dusíka a prchavé organické zlúčeniny (VOC) reagujú na slnečné svetlo a nad mestami vytvárajú hnedý opar. Vyskytuje sa častejšie v lete, pretože vtedy máme najviac slnečného svetla.

Odporúča: