Logo sk.boatexistence.com

Je hem kovalentne viazaný na hemoglobín?

Obsah:

Je hem kovalentne viazaný na hemoglobín?
Je hem kovalentne viazaný na hemoglobín?

Video: Je hem kovalentne viazaný na hemoglobín?

Video: Je hem kovalentne viazaný na hemoglobín?
Video: HEMOGLOBIN AND MYOGLOBIN BIOCHEMISTRY 2024, Júl
Anonim

Nekovalentne viazaný heme v myoglobíne a hemoglobíne možno ľahko odlíšiť od kovalentne viazanej hemovej protetickej skupiny pripojenej k cytochrómu c pomocou kolízie indukovanej disociácie v oblasti expanzie voľnej trysky hmotnostný spektrometer, ako aj v kolíznom kvadrupóle s výberom predhmotnosti.

Ako sa hem viaže na hemoglobín?

Skupina hemu

V hemoglobíne každá podjednotka obsahuje skupinu hemu, ktorá je zobrazená pomocou znázornenia guľôčky a palice na obrázku 2. Každá skupina hemu obsahuje atóm železa, ktorý je schopný viazať sa na jednu molekulu kyslíka (O2) Preto každý hemoglobínový proteín môže viazať štyri molekuly kyslíka.

Je hem kovalentne viazaný na globín?

Hémová skupina pozostáva z iónu železa (Fe) držaného v heterocyklickom kruhu, známom ako porfyrín. … Železo je silne (kovalentne) naviazané na globulárny proteín prostredníctvom atómov N imidazolového kruhu histidínového zvyšku F8 (známeho aj ako proximálny histidín) pod porfyrínovým kruhom.

Na čo je hem viazaný?

Každá hemová skupina obsahuje atóm železa, ktorý je schopný viazať sa na jedna molekula kyslíka (O2). Pretože hemoglobín obsahuje štyri hemové skupiny, každý hemoglobínový proteín môže viazať štyri molekuly kyslíka.

Je hem krv?

Hémy sa najčastejšie rozpoznávajú ako zložky hemoglobínu, červeného farbiva v krvi, ale nachádzajú sa aj v množstve iných biologicky dôležitých hemoproteínov, ako je myoglobín, cytochrómy, katalázy, hemperoxidáza a endoteliálna syntáza oxidu dusnatého.

Odporúča: