Logo sk.boatexistence.com

Sú hypotetické sylogizmy platné?

Obsah:

Sú hypotetické sylogizmy platné?
Sú hypotetické sylogizmy platné?

Video: Sú hypotetické sylogizmy platné?

Video: Sú hypotetické sylogizmy platné?
Video: Джеймс Флинн: Почему наш IQ уровень выше, чем у наших бабушек и дедушек? 2024, Smieť
Anonim

V klasickej logike je hypotetický sylogizmus platná forma argumentu, sylogizmus s podmieneným vyhlásením pre jednu alebo obe svoje premisy. Príklad v angličtine: Ak sa nezobudím, nemôžem ísť do práce.

Môže byť hypotetický sylogizmus neplatný?

„Čisté“hypotetické sylogizmy:

Aby bola takáto podmienka platná, predchodca jednej premisy sa musí zhodovať s následkom druhej. … Ostatné tvary sú neplatné (pokiaľ ich nemožno previesť na platnú formu podľa zákona o protiklade – pozri moje poznámky pre kategorické sylogizmy).

Ako zistíte, či je sylogizmus platný alebo neplatný?

Platný sylogizmus je ten, v ktorom musí byť záver pravdivý, keď je pravdivá každá z dvoch premís; neplatný sylogizmus je taký, v ktorom musia byť závery nepravdivé, ak je pravdivá každá z týchto dvoch premís; ani platný, ani neplatný sylogizmus je taký, v ktorom záver môže byť buď pravdivý, alebo môže byť nepravdivý, keď …

Platí sylogizmus vždy?

Pri analýze sylogizmu vždy pamätajte, že premisy sa považujú za pravdivé bez ohľadu na to, či sú v skutočnosti pravdivé alebo nie. Vyššie uvedený sylogizmus je termín EAO sylogizmus. Všimnite si, že prostredný výraz je predikátom hlavnej premisy a predmetom vedľajšieho termínu. To by sa dalo abstrahovať v nasledujúcom zápise.

Čo je čistý hypotetický sylogizmus?

Čisté hypotetické sylogizmy-argumenty v tvare ' Ak p, potom q: ak q, potom r: preto, ak p, potom r'- sa tradične považovali za jednoznačne platný. … Ak platí určitá forma argumentu, potom všetky argumenty v tejto forme musia byť také, že ak sú premisy pravdivé, záver je tiež pravdivý.

Odporúča: