Logo sk.boatexistence.com

Prečo vzniká hepatocelulárny karcinóm?

Obsah:

Prečo vzniká hepatocelulárny karcinóm?
Prečo vzniká hepatocelulárny karcinóm?

Video: Prečo vzniká hepatocelulárny karcinóm?

Video: Prečo vzniká hepatocelulárny karcinóm?
Video: Obezita - viac ako kozmetický problém (Adela Penesová) 2024, Smieť
Anonim

Hepatocelulárny karcinóm (HCC) je najčastejším typom primárnej rakoviny pečene. Hepatocelulárny karcinóm sa najčastejšie vyskytuje u ľudí s chronickým ochorením pečene, ako je cirhóza spôsobená infekciou hepatitídou B alebo hepatitídou C.

Čo spôsobuje karcinóm pečene?

Hepatocelulárny karcinóm (HCC) je hlavnou formou rakoviny pečene. Medzi rizikové faktory HCC patria chronické infekcie HBV (vírus hepatitídy B) a HCV (vírus hepatitídy C), autoimunitná hepatitída, chronické užívanie alkoholu, obezita a diabetes mellitus atď [2].

Ako vzniká hepatocelulárny karcinóm?

Toto vážne ochorenie nastáva keď sú pečeňové bunky poškodené a nahradené jazvovitým tkanivom. Môže to spôsobiť veľa vecí: infekcia hepatitídy B alebo C, pitie alkoholu, niektoré lieky a príliš veľa železa uloženého v pečeni.

Čo je najčastejšou príčinou HCC?

Chronická vírusová hepatitída

V USA je infekcia hepatitídou C častejšou príčinou HCC, kým v Ázii a rozvojových krajinách je hepatitída B bežnejšia. Ľudia infikovaní oboma vírusmi majú vysoké riziko vzniku chronickej hepatitídy, cirhózy a rakoviny pečene.

Ako dlho sa hepatocelulárny karcinóm vyvíja?

Odhadovaný čas potrebný na to, aby HCC narástol z 1 cm na 2 cm, bol 212 dní u pacientov s infekciou HBV a 328 dní u pacientov s infekciou HCV.

Odporúča: