Logo sk.boatexistence.com

Je hélium jediné supratekuté?

Obsah:

Je hélium jediné supratekuté?
Je hélium jediné supratekuté?

Video: Je hélium jediné supratekuté?

Video: Je hélium jediné supratekuté?
Video: Я ОДЕРЖИМЫЙ ДЕМОНАМИ 2024, Smieť
Anonim

Nedávna práca v Göttingene odhalila presvedčivé dôkazy o supratekutosti kvapalného vodíka, jedinej kvapaliny inej ako hélium, ktorá vykazuje toto kvantové správanie.

Čo je super tekutina?

Supratekutosť je charakteristická vlastnosť kvapaliny s nulovou viskozitou, ktorá preto prúdi bez akejkoľvek straty kinetickej energie. Pri miešaní supratekutina vytvára víry, ktoré pokračujú v rotácii donekonečna.

Môže byť tekutý?

He zostáva kvapalný pri nulovej teplote, ak je tlak nižší ako 2,5 MPa (približne 25 atmosfér). Kvapalina má fázový prechod do supratekutej fázy, tiež známej ako He-II, pri teplote 2,17 K (pri tlaku pár).

Je tekutý dusík supratekutý?

Zostáva tekutým (hoci sa mení na supratekutinu) aj pri absolútnej nule pri atmosférickom tlaku, zatiaľ čo v podstate všetko ostatné je pri týchto teplotách tuhé. Pevné látky nie sú zo zrejmých dôvodov užitočné ako chladivá, takže tekuté hélium je skutočne jedinou možnosťou.

Prečo sa hélium mení na supratekutinu?

Keď sa hélium ochladí na kritickú teplotu 2,17 K, dochádza k pozoruhodnej diskontinuite tepelnej kapacity, hustota kvapaliny klesá a časť kvapaliny má nulovú viskozitu „supertekutina“. Nazýva sa to bod lambda, pretože tvar špecifickej tepelnej krivky je podobný tomu gréckemu písmenu.

Odporúča: