Logo sk.boatexistence.com

Prečo bol glasgow vybraný ako európske mesto kultúry?

Obsah:

Prečo bol glasgow vybraný ako európske mesto kultúry?
Prečo bol glasgow vybraný ako európske mesto kultúry?

Video: Prečo bol glasgow vybraný ako európske mesto kultúry?

Video: Prečo bol glasgow vybraný ako európske mesto kultúry?
Video: Glasgow, Scotland: Glasgow's Restoration - Rick Steves’ Europe Travel Guide - Travel Bite 2024, Smieť
Anonim

Pred tridsiatimi rokmi bol Glasgow vymenovaný za Európske mesto kultúry, po Berlíne, Amsterdame a Florencii, ktoré tento titul získali. Otočil sa Glasgow, dlho napätý úpadkom a chudobou, ale miesto neochvejne plné ľudského ducha, na svojej osi s mnohými odkazmi celoročného podujatia, ktoré je cítiť dodnes.

Kedy sa Glasgow stal Európskym mestom kultúry?

Teraz, po troch desaťročiach, sa pozrieme späť na čas, keď Glasgow dokázal, že je naozaj na míle lepší. Mesto porazilo konkurenciu ôsmich miest Spojeného kráľovstva – vrátane konkurenčného Edinburghu – a stalo sa prvým v krajine, ktoré získalo titul Európske hlavné mesto kultúry v roku 1990.

Aká je kultúra Glasgowa?

Glasgow je domovom viac ako 100 kultúrnych organizácií a piatich zo šiestich škótskych medzinárodne uznávaných národných umeleckých spoločností, konkrétne Royal Scottish National Orchestra; Škótske národné divadlo; BBC Scottish Symphony Orchestra; Škótska opera a Škótsky balet.

Prečo je Glasgow dôležitým mestom?

Glasgow má najväčšiu ekonomiku v Škótsku a tretí najvyšší HDP na obyvateľa zo všetkých miest v Spojenom kráľovstve. Hlavné kultúrne inštitúcie v Glasgowe – Burrell Collection, Kelvingrove Art Gallery and Museum, Royal Scottish National Orchestra, Scottish Ballet a Scottish Opera – sa tešia medzinárodnej povesti.

Čo je na Glasgowe jedinečné?

Má legendárnu hudobnú scénu s mnohými uznávanými nezávislými miestami a vzrušujúcim kalendárom svetových festivalov a podujatí. Ako mesto hudby UNESCO je Glasgow kreatívnym a kultúrnym centrom, domovom všetkých škótskych národných umeleckých organizácií okrem jednej.

Odporúča: