Logo sk.boatexistence.com

Mám užívať karotén?

Obsah:

Mám užívať karotén?
Mám užívať karotén?

Video: Mám užívať karotén?

Video: Mám užívať karotén?
Video: Beta Carotene #shorts 2024, Júl
Anonim

Vitamín A potrebujeme pre dobrý zrak a zdravie očí, pre silný imunitný systém a pre zdravú pokožku a sliznice. Užívanie veľkých dávok vitamínu A môže byť toxické, ale vaše telo premení z betakaroténu len toľko vitamínu A, koľko potrebuje. To znamená, že betakarotén sa považuje za bezpečný zdroj vitamínu A.

Prečo je karotén zlý?

Beta-karotén nezdá sa, že by bol toxický vo veľkých dávkach. Ale vysoké dávky po dlhú dobu môžu viesť ku karotenémii. To spôsobí, že vaša pokožka sa stane žltooranžovou. Príliš veľa betakaroténu je pre niektorých ľudí problémom.

Mám sa vyhýbať betakaroténu?

Zatiaľ čo ich výhody sú vo všeobecnosti nejasné, zdá sa, že doplnky betakaroténu majú vážne riziká. Ľudia, ktorí fajčia alebo boli vystavení azbestu, by nemali užívať doplnky betakaroténu. Dokonca aj nízke dávky sa spájajú so zvýšeným rizikom rakoviny, srdcových chorôb a smrti u týchto dvoch skupín ľudí.

Prečo je betakarotén pre vás zlý?

Používanie betakaroténu bolo spojené so zvýšeným rizikom rakoviny pľúc u ľudí, ktorí fajčia alebo ktorí boli vystavení azbestu. Jedna štúdia s 29 000 mužmi fajčiarmi zistila 18% nárast rakoviny pľúc v skupine, ktorá dostávala 20 mg beta-karoténu denne počas 5 až 8 rokov.

Ako karotén pomáha vášmu telu?

Beta karotén je zlúčenina, ktorá dodáva zelenine živé žlté, oranžové a červené sfarbenie. Telo premieňa beta karotén na vitamín A (retinol). Vitamín A, známy ako životne dôležitá živina pre zrak, hrá rozhodujúcu úlohu pri raste buniek a pri udržiavaní zdravých orgánov, ako sú srdce, pľúca a obličky.

Odporúča: