Logo sk.boatexistence.com

Prečo izoniazid spôsobuje hepatotoxicitu?

Obsah:

Prečo izoniazid spôsobuje hepatotoxicitu?
Prečo izoniazid spôsobuje hepatotoxicitu?

Video: Prečo izoniazid spôsobuje hepatotoxicitu?

Video: Prečo izoniazid spôsobuje hepatotoxicitu?
Video: From Diagnosis to Recovery: The Role of TB Meds in Your Journey 2024, Júl
Anonim

Chronická INH hepatotoxicita má za následok indukciu apoptózy hepatocytov so súvisiacim narušením mitochondriálneho membránového potenciálu a prerušením reťazca DNA. Najpravdepodobnejším biochemickým mechanizmom je, že metabolizmus INH produkuje reaktívne metabolity, ktoré viažu a poškodzujú bunkové makromolekuly v pečeni.

Spôsobuje izoniazid hepatotoxicitu?

Isoniazid (INH; izonikotinylhydrazid alebo hydrazín kyseliny izonikotínovej) je syntetické antibiotikum, ktoré je silne baktericídne proti replikácii Mycobacterium tuberculosis. INH sa odvtedy spája s dvoma syndrómami hepatotoxicity: mierna INH hepatotoxicita a INH hepatitída [1-3].

Čo je hepatotoxický izoniazid alebo rifampicín?

V metaanalýze bola izoniazid pravdepodobnejšie spojená s hepatotoxicitou (pomer pravdepodobnosti (OR) 1,6) aj v neprítomnosti rifampicínu, ale kombinácia týchto dva lieky boli spojené s vyššou mierou hepatotoxicity (OR 2,6) v porovnaní s každým liekom samostatne.

Ktorý liek proti TBC spôsobuje hepatotoxicitu?

Medzi liekmi prvej línie proti TBC je známe, že izoniazid, rifampicín a pyrazínamid spôsobujú hepatotoxicitu, ale pyrazínamid má vyššie percento pečeňovej toxicity vyvolanej liekmi v porovnaní s inými liekmi.

Spôsobuje izoniazid neurotoxicitu?

Isoniazid nespôsoboval neurotoxicitu pri expozíciách do 7 dní. Zistilo sa, že hydrazín je najtoxickejší metabolit s hodnotami LC50 2,7 mM a 0,3 mM po 7 dňoch expozície v neurónoch DRG a hybridných neurónoch N18D3.

Odporúča: