Logo sk.boatexistence.com

Prečo je tropýliový ión aromatický?

Obsah:

Prečo je tropýliový ión aromatický?
Prečo je tropýliový ión aromatický?

Video: Prečo je tropýliový ión aromatický?

Video: Prečo je tropýliový ión aromatický?
Video: Aromatic stability II | Aromatic Compounds | Organic chemistry | Khan Academy 2024, Apríl
Anonim

Cykloheptatrienylový anión má vo svojom pí systéme 8 elektrónov. Vďaka tomu je antiaromatický a vysoko nestabilný. Cykloheptatrienylový (tropýliový) katión je aromatický pretože má vo svojom pí systéme aj 6 elektroniky.

Prečo má tropýliový ión aromatický charakter?

Počet π elektrónov v kruhu je 6, preto sa tropýliový katión tiež riadi Huckelovým pravidlom (4n+2)π elektrónov, kde n=1. tropýliový katión teda spĺňa všetky podmienky pre aromatickosť a následne aromatický charakter.

Prečo tropýliový anión nie je aromatický?

a nemôžete napísať 4n+2=8, pokiaľ n nie je celé číslo. Preto je tropýliový anión antiaromatický. ak však v skutočnosti nie je rovinný (to znamená, ak osamelý pár stačí na vytlačenie vodíka z roviny), potom je nearomatický.

Prečo je tropýliový ión stabilný?

Tropýliový katión je tiež znázornený nižšie. Dosahuje extra stabilitu vďaka konjugácii kladných nábojov s pí väzbami Má sedem rezonujúcich štruktúr. Čím väčší počet rezonujúcich štruktúr zvyšuje jej stabilitu vzhľadom na benzylový katión.

Ako vzniká tropýliový ión?

Tropíliový ión vzniká z materského iónu 1 (2) buď jednostupňovým procesom, mle 148 (152) + mle 91 (93), pre ktorý metastabilný ión (m) sa objaví pri 55,9 (56,9) alebo dvojkrokovým procesom, v ktorom sa CH, O stratí z materského iónu, čím sa získa mle 118 (120), po čom nasleduje eliminácia radiálu BO.

Odporúča: