Logo sk.boatexistence.com

Ako inzulín znižuje draslík?

Obsah:

Ako inzulín znižuje draslík?
Ako inzulín znižuje draslík?

Video: Ako inzulín znižuje draslík?

Video: Ako inzulín znižuje draslík?
Video: Your Doctor Is Wrong About Insulin Resistance 2024, Smieť
Anonim

Inzulín posúva draslík do buniek stimuláciou aktivity Na+-H+ antiportera na bunkovej membráne, čím podporuje vstup sodíka do buniek, čo vedie k aktivácii Na+-K+ ATPázy, čo spôsobuje elektrogénny prílev draslíka. IV inzulín vedie k - závislému poklesu hladín draslíka v sére [16].

Prečo inzulín spôsobuje nízku hladinu draslíka?

Exogénny inzulín môže vyvolať miernu hypokaliémiu, pretože podporuje vstup K+ do kostrových svalov a pečeňových buniek zvýšením aktivity pumpa Na+-K+-ATPázová pumpa[39]. Príspevkovú úlohu môže zohrávať aj zvýšená sekrécia adrenalínu v dôsledku hypoglykémie vyvolanej inzulínom [40].

Znižuje inzulín draslík?

Inzulín pomáha presúvať draslík do buniek. To môže viesť k hypokaliémii alebo nízkym hladinám draslíka v krvi.

O koľko inzulín znižuje draslík?

Odhaduje sa, že inzulín 10 jednotiek zníži draslík v sére o 0,6–1,2 mMol/l do 15 minút po podaní s účinkami trvajúcimi 4–6 hodín (1 3). Inzulín však môže vyvolať aj nežiaduce účinky, ako je hypoglykémia (1, 2).

Ako inzulín a glukóza liečia hyperkaliémiu?

Lieky používané na liečbu hyperkaliémie zahŕňajú nasledovné: Vápnik (buď glukonát alebo chlorid): Znižuje riziko ventrikulárnej fibrilácie spôsobenej hyperkaliémiou. Inzulín podávaný s glukózou: Uľahčuje príjem glukózy do bunky, čo vedie k intracelulárnemu posunu draslíka.

Odporúča: