Logo sk.boatexistence.com

Kedy je dusík nereaktívny?

Obsah:

Kedy je dusík nereaktívny?
Kedy je dusík nereaktívny?

Video: Kedy je dusík nereaktívny?

Video: Kedy je dusík nereaktívny?
Video: Атеросклероз — 3 лучших метода избавления от недуга! 2024, Smieť
Anonim

dusík je bezfarebný plyn bez zápachu, ktorý je nerozpustný vo vode. je to nereaktívny plyn. Je to preto, že má trojitú kovalentnú väzbu medzi atómami dusíka v molekulách N 2 Táto silná trojitá väzba trojitá väzba Trojité väzby sú silnejšie ako ekvivalentné jednoduché väzby alebo dvojité väzby, s poradím väzieb tri. Najbežnejšiu trojitú väzbu, ktorá je medzi dvoma atómami uhlíka, možno nájsť v alkínoch. Ďalšie funkčné skupiny obsahujúce trojitú väzbu sú kyanidy a izokyanidy. https://en.wikipedia.org › wiki › Triple_bond

Trojitý zväzok – Wikipedia

vyžaduje značnú energiu na rozbitie, kým atómy dusíka môžu reagovať s inými atómami.

Ako dusík nereaguje?

Dusík je pomerne nereaktívny prvok a dôvodom je, že energia väzby N≡N je 946 kJ mol 1 Tento nedostatok reaktivity je trochu odlišný od iných nekovov vzhľadom na polohu atómu v periodickej tabuľke a skutočnosť, že dusík je nekov s elektronegativitou 3,0 (tretia najvyššia hodnota).

Prečo je dusík relatívne nereaktívny?

plynný dusík vzniká, keď sa atómy dusíka spoja, čo vedie k trojitej väzbe medzi atómami dusíka tieto trojité väzby majú spolu veľmi vysokú entalpiu väzby (energiu potrebnú na pretrhnutie dlhopisy). Molekuly dusíka za normálnych okolností nereagujú ľahko. …

Prečo je dusík nereaktívny 12?

Keďže dusík je veľmi stabilný, jeho aktivačná energia na prerušenie trojitej väzby dusík-dusík je veľmi vysoká, vďaka čomu je dusík nereaktívny. Preto kvôli veľmi stabilnej trojitej väzbe a požiadavke vysokej aktivačnej energie je dusík nereaktívny.

Prečo je dusík v atmosfére taký nereaktívny?

Dusík má tri kovalentné väzby držiace molekulu pohromade, vďaka čomu je plynný dusík takmer nereaktívny. Na reakciu sú dostupné iba dve sady párových elektrónov a párové elektróny nie sú veľmi reaktívne.

Odporúča: