Logo sk.boatexistence.com

Prečo je mutagén dôležitý?

Obsah:

Prečo je mutagén dôležitý?
Prečo je mutagén dôležitý?

Video: Prečo je mutagén dôležitý?

Video: Prečo je mutagén dôležitý?
Video: HSC Biology - Mutagens (New Syllabus) 2024, Smieť
Anonim

Mutagény sú látky, ktoré poškodzujú poškodenie DNA Poškodenie DNA je definované ako zmena v štruktúre DNA, ktorá je schopná spôsobiť poškodenie buniek a znižuje životaschopnosť alebo reprodukčnú zdatnosť organizmu (Kaufmann a Paules, 1996). https://www.sciencedirect.com › témy › dna-damage

Poškodenie DNA – prehľad | Témy ScienceDirect

a môže v závislosti od schopnosti organizmu opraviť poškodenie viesť k trvalým zmenám (mutáciám) v sekvencii DNA. Ale činidlá, ktoré poškodzujú DNA, môžu tiež poškodiť deoxynukleozidtrifosfáty (dNTP), ktoré používajú DNA polymerázy na replikáciu DNA.

Prečo sú mutácie dôležité?

Konečným zdrojom všetkých genetických variácií je mutácia. Mutácia je dôležitá ako prvý krok evolúcie, pretože vytvára novú sekvenciu DNA pre konkrétny gén a vytvára novú alelu Rekombinácia môže tiež vytvoriť novú sekvenciu DNA (novú alelu) pre špecifický gén prostredníctvom intragénnej rekombinácie.

Aký účinok má mutagén?

Mutagén produkuje mutácie v DNA a škodlivá mutácia môže viesť k aberantnej, narušenej alebo strate funkcie konkrétneho génu a nahromadenie mutácií môže viesť k rakovine. Mutagény môžu byť teda aj karcinogény.

Čo by urobil mutagén s DNA?

Mutagén je chemický alebo fyzikálny jav, ako napríklad ionizujúce žiarenie, ktorý podporuje chyby v replikácii DNA. Vystavenie mutagénu môže spôsobiť mutácie DNA, ktoré spôsobujú alebo prispievajú k chorobám, ako je rakovina.

Ako mutagén spôsobuje mutáciu?

Mutagény vyvolávajú mutácie najmenej tromi rôznymi mechanizmami. môžu nahradiť bázu v DNA, zmeniť bázu tak, že sa špecificky zle spáruje s inou bázou, alebo poškodiť bázu tak, že sa už nemôže za normálnych podmienok spárovať so žiadnou bázou.

Odporúča: