Logo sk.boatexistence.com

Prečo vzniká chronická myeloidná leukémia?

Obsah:

Prečo vzniká chronická myeloidná leukémia?
Prečo vzniká chronická myeloidná leukémia?

Video: Prečo vzniká chronická myeloidná leukémia?

Video: Prečo vzniká chronická myeloidná leukémia?
Video: What is Chronic myeloid leukemia? 2024, Júl
Anonim

Chronická myeloidná leukémia spôsobená preskupením (translokáciou) genetického materiálu medzi chromozómom 9 a chromozómom 22 Táto translokácia, zapísaná ako t(9;22), spája časť gén ABL1 z chromozómu 9 s časťou génu BCR z chromozómu 22, čím vzniká abnormálny fúzny gén nazývaný BCR-ABL1.

Ako vzniká chronická myeloidná leukémia?

CML je spôsobená genetickou zmenou (mutáciou) v kmeňových bunkách produkovaných kostnou dreňou Mutácia spôsobuje, že kmeňové bunky produkujú príliš veľa nedostatočne vyvinutých bielych krviniek. Vedie tiež k zníženiu počtu iných krviniek, ako sú červené krvinky.

Prečo ľudia dostávajú myeloidnú leukémiu?

Akútna myeloidná leukémia (AML) je spôsobená mutáciou DNA v kmeňových bunkách vo vašej kostnej dreni, ktoré produkujú červené krvinky, krvné doštičky a biele krvinky bojujúce proti infekcii. Mutácia spôsobuje, že kmeňové bunky produkujú oveľa viac bielych krviniek, ako je potrebné.

Prečo sa pri CML vyskytuje anémia?

Okrem toho ľudia s CML netvoria dostatok červených krviniek, bielych krviniek, ktoré fungujú správne, alebo krvných doštičiek. Stáva sa to preto, že leukemické bunky nahrádzajú bežné krvotvorné bunky v kostnej dreni. Tento nedostatok krviniek môže viesť k ďalším problémom: anémii.

Čo sa stane s telom s chronickou myeloidnou leukémiou?

S CML máte množstvo nezrelých bielych krviniek Tieto výbuchy sa naďalej hromadia vo vašej kostnej dreni a krvi. Ako sa rozmnožujú, vytláčajú sa a spomaľujú produkciu zdravých bielych krviniek, červených krviniek a krvných doštičiek. CML zvyčajne vedie k vysokému počtu bielych krviniek.

Odporúča: