Spôsobuje hyperlipidémia dnu?

Obsah:

Spôsobuje hyperlipidémia dnu?
Spôsobuje hyperlipidémia dnu?

Video: Spôsobuje hyperlipidémia dnu?

Video: Spôsobuje hyperlipidémia dnu?
Video: Ксантелазма: полный распад на ксантелазму и ксантомы, лечение и удаление 2024, Septembra
Anonim

Nález hyperlipidémie u pacientov s hyperurikémiou a dnou je bežný. Zvyčajnou abnormalitou je hypertriglyceridémia (hyperlipoproteinémia IV. typu), 1, 2 hlásená u 25 % až 60 % pacientov s dnou.

Spôsobuje cholesterol dnu?

Záver: Hladina cholesterolu a triglyceridov môže ovplyvniť frekvenciu záchvatov dny. Fenomén spomenutý v pozadí možno vysvetliť zvýšením hladín cholesterolu a triglyceridov s predlžujúcim sa priebehom.

Je hyperlipidémia rizikovým faktorom dny?

Hyperlipidémia, dobre zavedený rizikový faktor pre KVO, tiež súvisí s dnou Podľa prieskumu NAHSIT 2014–2017 bola prevalencia hyperlipidémie 21.76 % u mužov (23,80 %) a 19,78 % u žien. Asi 77 % pacientov s primárnou dnou bolo pozorovaných s hyperlipidémiou [8].

Môže vysoký cholesterol spôsobiť kyselinu močovú?

Vyšší sérový LDL cholesterol, triglyceridy, celkový cholesterol, hladiny apolipoproteínu-B a pomer triglyceridov k HDL cholesterolu a apolipoproteínu-B k AI pozitívne korelovali s vyšším sérom hladiny kyseliny močovej, zatiaľ čo hladiny HDL cholesterolu v sére sú nepriamo korelované.

Môže dyslipidémia spôsobiť dnu?

Ako chronické systémové zápalové ochorenie sa dna často spája s komorbiditami, akými sú dyslipidémia, kardiovaskulárne ochorenie, stukovatenie pečene a ochorenie obličiek [1, 2]. Napríklad hypertriglyceridémia sa častejšie pozoruje u pacientov s dnou ako u jedincov bez dny [3].

Odporúča: