Logo sk.boatexistence.com

Prečo je rotenón smrteľný?

Obsah:

Prečo je rotenón smrteľný?
Prečo je rotenón smrteľný?

Video: Prečo je rotenón smrteľný?

Video: Prečo je rotenón smrteľný?
Video: Why is Lead Bad For Humans? 2024, Smieť
Anonim

Otrava rotenónom nie je častá, ale je potenciálne smrteľná pretože toto činidlo inhibuje mitochondriálny dýchací reťazec Štúdie buniek in vitro ukázali, že toxicita vyvolaná rotenónom sa znižuje použitím N -acetylcysteín, antioxidanty a otvárače draslíkových kanálov.

Prečo je rotenón toxický pre ľudí?

Mechanizmus toxicity rotenónu je sprostredkovaný prostredníctvom inhibície mitochondriálneho komplexu dýchacieho reťazca I. Inhibícia komplexu I rotenónom indukuje mitochondriálnu produkciu ROS a programovanú bunkovú smrť (Li et al., 2003).

Ako rotenón zabíja?

Rotenón zabíja inhibíciou bunkového dýchania v mitochondriách, čo vedie k zníženiu bunkovej absorpcie kyslíka. Ovplyvňuje väčšinu vodných živočíchov dýchajúcich žiabre, ako sú ryby, obojživelníky a hmyz.

Je rotenón smrteľný pre ľudí?

Je mierne toxický pre ľudí a iné cicavce, ale mimoriadne toxický pre hmyz a vodné organizmy vrátane rýb. … Úmrtia ľudí na otravu rotenónom sú zriedkavé, pretože jeho dráždivý účinok spôsobuje zvracanie. Úmyselné požitie rotenónu môže byť smrteľné.

Koľko rotenónu je smrteľné?

Smrtiace dávky rotenónu sú 300–500 mg/kg pre dospelého, 143 mg/kg pre dieťa a 132 mg/kg pre potkany (2, 10, 16 – 18). Rotenón je WHO klasifikovaný ako látka triedy II (stredne nebezpečná) (2, 19). Rýchlo sa rozkladá vo vode, vzduchu a slnečnom svetle.

Odporúča: